Kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde; Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi, Şırnak Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Bağcılar Belediyesi ile Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteğiyle '2'nci Uluslararası Nuh Tufanı ve Cudi Dağı Sempozyumu' Şırnak Üniversitesi 15 Temmuz Kongre Merkezinde düzenlenen program ile başladı. Düzenlene sempozyuma Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mehmet Yarka, Rektör Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, 49 akademisyen ve çok sayıda vatandaş katıldı. 2 gün sürecek olan sempozyumun birinci gününde yapılan protokol konuşmalarının ardından 'Cudi'nin Kutsal Gerçeği' kısa filmi izlendi.
Daha sonra akademisyenler yapılan oturumlarda yaptıkları çalışmaları katılımcılar ile paylaştı. Nuh Tufanı ve Cudi Dağı'nın bütün insanlığı ilgilendiren bir konu olduğunu ifade eden Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan; "Konu bütün insanlığı ilgilendiren bir konu. Nuh Tufanı coğrafyamızda gerçekleşen, medeniyetlerin doğduğu Mezopotamya'da gerçekleşen tarihi bir dönüm noktasıdır. Mütevekkillerimiz medeniyet tasavvuru yaparken zaman, mekân ve insandan bahsederler. Bu bağlamda zaman, mekân ve insan adeta medeniyetlerin ayakları olarak kabul edilir. Şehirler de bu bağlamda zamana ve insana ev sahipliği yapar. Elbette ki; medeniyetlerin oluşumu uzun tarihi süreçler gerektirir. Ve bu süreçler insanların bir arada yaşadığı şehirlerde tezahür eder. Şırnak ilimizde, kadim Mezopotamya coğrafyası içerisinde bu tarihi derinliğe sahip 'Nuh Tufanı', 'Nuh'un Gemisinin Hikâyesi' gibi önemli bir tarihi gerçekliğe ev sahipliği yapan kadim bir şehrimiz. Nuh Tufanı'nın Cudi Dağı'nda coğrafyamız içerisinde gerçekleşmiş olması elbette ki başta burada yaşayan insanlar olarak bizleri birinci derecede etkiliyor. Ve Nuh'un Gemisi'nin mesajını öncelikle bizim alıp içselleştirmemiz gerekiyor. Peki bu tufanın, Nuh'un Gemisi'nin mesajı nedir? Aslında sempozyumumuzun da ana temasını teşkil eden "Hepimiz aynı geminin yolcularıyız" mesajıdır temelde. Birlikte yaşamak, birbirine saygı göstermek, hoşgörülü olmak, kardeşlik hukukunu pekiştirmek gibi evrensel niteliği taşıyan pek çok mesajı içinde barındırır. Ve bu mesaj aslında bütün insanoğlunadır" dedi. Vali Pehlivan, Sadece insanoğlunun değil yeryüzü canlıları, hayvanlar ve bitkilerin de tufan sonrasında yeniden doğduğu, bununla birlikte Tufan'ın sadece Müslümanlıkta değil Hristiyanlıkta, Yahudilikte de bu hikâyeden detaylıca söz edildiğini söyledi.
Şırnak Belediye Başkanı Mehmet Yarka; "İnancımız gereği Hz. Nuh, Hz. Âdem'den sonra insanlığın ikinci atası olduğuna inanıyoruz. Bu da demek oluyor ki insanlık Şırnak ve çevresinden dünyaya yayılmıştır. O zaman dünyada yaşayan bütün insanlar aslında Şırnaklıdır. Bilindiği üzere Hz. Nuh'un şehri Şırnak tarihi süreç içerisinde birçok medeniyete, farklı dil, din ve inanca sahip kültürlere ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir. Bu medeniyetler ve kültürler arasında şehrimizi temsil eden ve en önemli değer ise tufandan sonra Hz. Nuh'un gemisinin ilimiz sınırları içerisinde bulunan Cudi dağında durmasıdır. Yüzyıllardır Hz. Nuh'un gemisinin nerede durduğuna yönelik farklı görüş ve tartışmalar yaşanmaktadır. Bugün burada olan sempozyumda Hz. Nuh'un gemisi, akademisyenler tarafından bilimin ışığı doğrultusunda tartışılması ve sonuca bağlanması bizleri ziyadesi ile mutlu etmektedir" dedi.