Ağustos ayı başında hasat edilen taze Şanlıurfa biberini isota dönüştüren işçileri ziyaret eden sağlık çalışanları, zaman zaman 40 dereceyi aşan sıcak havaya karşı uyardı. İşçilere güneş çarpması hakkında bilgilendirme yapan sağlık görevlileri, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde verilen hizmetler hakkında broşür vererek bilgilendirme yaptı.
Eyyübiye İlçe Sağlık Müdürü Kezban Yavuz Emik, "Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak sıcak havalarda oluşabilecek sağlık problemleri hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirme yapmaktayız. Bugün Balıklıgöl ve Urfa isotu yapımında çalışan bayan vatandaşlarımızı ziyaret ettik. Vatandaşlarımıza güneş çarpması hakkında bilgilendirme yaparak, korunmaları için şapka dağıtımı yaptık. Sıcak havalarda oluşabilecek sağlık problemleri hakkında vatandaşlarımıza bilgilendirme yapmaktayız. Aşırı sıcağa maruz kalma sonucu vücut ısısını ayarlayan terleme mekanizması bozulmasına bağlı olarak 10-15 dakika içerisinde vücut ısısı 40-41 derecenin üstüne çıkabilir. Güneş çarpması dediğimiz bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, bayılma gibi sağlık problemleri görülebilmektedir. Yaşlılar, çocuklar, hamileler, açık alanda çalışanlar, aşırı kilolular, şeker, tansiyon, kalp, karaciğer, böbrek hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar sıcaklardan en çok etkilenen gruplardır. Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı. Dışarıda bulunması gerekenler şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi gibi koruyucu önlemler almalı, aşırı hareketlerden kaçınmalı ve sık sık sulu gıdalar tüketmeli açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli." dedi.
Emik ayrıca; "Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasından dolayı vücut yeni duruma terleme ile ısısını dengelemeye çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Dolayısıyla aşırı sıcaklar çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kayıpları olur. Bunun sonucunda bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri görülebilmektedir. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve buna bağlı besin zehirlenmeleri sık görülmektedir. Bu nedenle Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir." şeklinde konuştu.
Sağlık çalışanları uyarılarını şöyle sürdürdü:
Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmeli. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) su tüketilmelidir. Çay, kahve, alkol, şekerli ve gazlı içecekler daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli.