Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu Bazı Çiftçiler arpa ve buğday hasadından sonra ikinci ürün mısır ve kısmen pamuk ekimi için arazilerindeki anızı yakmaktadır. Anız yangınları çevre kirliliğine neden olması yanında toprağın biyolojik dengesini de bozmaktadır. Anız yakıldıktan sonra toprak işleme kolaylaşmaktaysa da, toprak içerisindeki organik maddenin azalmasıyla toprak sağlığı bozulmakta ve toprağın çölleşme hızı artmaktadır. Toprakta çölleşme riskinin artması özellikle kuru tarım yapılan alanlarda verimin yıllar itibariyle azalmasına neden olmaktadır.
Çullu; "Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan çölleşme risk haritasına göre GAP alanı Türkiye'nin en fazla çölleşme riski altında olan bölge olarak belirlenmiştir. Anız yangınları çiftçilerin tohum yatağını hazırlamada kolaylık sağlamaktaysa da, daha sonraki yıllarda çiftçiler farkında olmadan toprağa daha fazla su ve gübre vermek zorunda kalmaktadır. Anız atıklarının toprakta kalması toprağın su tutma kapasitesini ve dolayısıyla verimi artırmaktadır. Araziden çıkan bitkisel artıkların tekrar toprağa kazandırılması uzun süreli çiftçinin toprağını güçlü ve ürününün daha fazla olmasına neden olmaktadır" diyerek uyarılarda bulundu.