Şanlıurfa'da ceylanların doğum nöbeti termal kameralar, dron ve dürbün ile 7 gün 24 saat gece gündüz nöbeti devam ederken ceylanlarında sayısı arttı 174 ceylandan 35'i doğum yaparak ceylanların sayısı 209'u buldu.
Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında bulunan nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altında bulunan ceylanlar, yavrulama başlayınca görevliler tarafından termal kamaralarla 7/24 saat nöbet tutuluyor. Ceylanların sayısı ise 174, ceylandan 35'i doğum yaptı ceylanların sayısı 209'u buldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne (DKMP) bağlı Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi yer alan Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, 20 bin 504 hektarlık doğal yaşam alanıyla birçok yabani hayvana ev sahipliği yapıyor.
Doğal yaşam ortamları bozulduğu için nesli tükenme tehlikesi altında olan "gazella marica" türü ceylanlar, Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınarak çoğaltılıyor. Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında 209 ceylan bulunuyor
"Gazella marica" türü ceylanlar üreme dönemlerinde yavruların zarar görmemesi ve çalınmaması için DKMP ekiplerinin denetimleri daha da sıklaşıyor. Ekipleri araziyi termal kameralar, dron ve dürbün ile 7 gün 24 saat nöbet tutuyor. bu nöbetler ceylan hırsızlarına karşı da alınan bir önlemdir yetkililer Ceylanları görmek için Ceylanpınar'a gitmeye gerek yok burada da ceylanları görebilirler.
CUDİ DAĞLARINDA GEZER BİR CEYLAN
Daha önce teröristlerin barınağı olan Cudi dağlarında şimdi eylanlar geziyor Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü Şırnak. a üremek için 90 ceylan gönderildi gönderilen Ceylanlar doğum yaparak Şırnak ta ceylan sayısı 120. yı buldu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğünün açıklaması Anavatanı Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Türkiye'de ise sadece Şanlıurfa İlimizin Ceylanpınar İlçesinde yayılış gösterdiği şeklindeki yanlış ve yaygın kanının aksine, Şanlıurfa İli Eyyübiye İlçesi sınırlarında bulunan, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü Şanlıurfa Şube Müdürlüğü sorumluluğundaki Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası doğada yabani halde bulunan ceylanlara ev sahipliği yapıyor. 2006 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen alan 15 bin 337 hektar büyüklüğünde ve 2021 yılında yapılan envanter (ceylan sayımı) verilerine göre 381 adet ceylanın sahada olduğu bilinmektedir.
Kızılkuyu YHGS içerisinde toplam 22,7 hektarlık alan ise 75. Yüzyıl Ceylan Üretme İstasyonu olarak ayrılmış durumda. 2 parsel halinde dikenli tel çit ile çevrelenmiş alanda 174 adet ceylan bulunmakta. Ceylanlar özellikle gebelik ve doğum dönemlerinde kaçak avcıların hedefinde bulunduğundan alan Doğa Koruma ve Milli Parklar personelince 7/24 korunuyor. Koruma faaliyetlerine ayrıca Jandarma Kolluk Kuvveti, Köy Muhtarları ve yerel halk da destek veriyor.
Üretme İstasyonunda üretilen ceylanlardan; 2020 yıllında 50 adet ceylan Şırnak İli Cudi Dağına salımı yapıldı ve uyum sağladıkları tespit edildi.2021 yıllı programı kapsamında yine Şırnak İli Cudi Dağına 40 adet Ceylan salınımı yapıldı. Ayrıca Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına da 30 adet Ceylan salımı yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar yetiştirdiği yabani ceylanları Güney Doğu Anadolu'nun dört bir yanına yerleştirerek adeta Anadolu Türkülerine de konu olduğu gibi dağlarda özgürce dolaşan ceylan sürüleri görmeyi hedefliyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Üretme İstasyonu ve Kızılkuyu YHGS'de bulunan ceylanları korumak için teknolojiden de yararlanılıyor. Saha termal kameralar, çokça aydınlatma üniteleri, fotokapanlar, termal görüşlü drone (insansız hava aracı) ile 7/24 gözlemleniyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin ve yöre halkının bu güzel hayvanlar hakkında daha fazla bilinçlenmesi adına alanda bir ziyaretçi karşılama merkezi ve dinlenme alanı da mevcut. Kızılkuyu YHGS ve Ceylan Üretme İstasyonunun bu şirin üyeleri ziyaretçilerini bekliyor.