GAP kapsamında yaptırılan Atatürk Barajı'nın suyuyla beslenen Harran ve Suruç Ovası'nda bilinçsiz sulama yüzünden oluşan suni ırmaklar, toprakları tehdit ediyor, biriken sular ise tahliye kanları ile Suriye'ye akıyor.
Harran Ovası'nda sulu tarıma geçildiğini belirten uzmanlar, yeteri derecede sulama tekniği öğretilmediği için çiftçinin kendi bildiği yöntem ile sulama yaptığını söyledi. Bilinçsiz sulamanın erozyonu tetiklediğini belirten uzmanlar, "Bölgede teknik olarak drenaj, altyapı çalışmaları yapılmadığı için toprak kaybı gerçekleşmektedir. Bir de buna bilinçsiz sulamayı kattığınızda durum daha da vahim hale geliyor. Bu durum bölgede erozyonu tetiklemektedir. Şu anda bölgede erozyonu tetikleyen en önemli sorun drenaj çalışmalarına ve tahliye kanallarına gereken önemin verilmemesidir. Sularımız topraklarımız Suriye'ye doğru akıyor. Erozyon nedeniyle tonlarca bitki besin elementi bakımından zengin üst toprak ülkemizi terk etmektedir. Bu oran her geçen gün artmaktadır. Ovada erozyonu engellemek için yüksek seviyede planlama ve projelendirme yapılması gerekiyor dediler.
Uzmanlar çiftçiyi çok sulama yerine uygun sulama tekniklerini kullanmaları konusunda uyarılarda bulunuyorlar:
"Suyumuzu ve Toprağımızı koruyalım. Bitkinin su ihtiyaç duyduğu kadar sulama yapalım. Suyumuzu gereksiz yere tahliye kanallarına akıtmayalım. Su zengini bir ülke değiliz. Kurak geçen ikim koşullarını göz önüne alarak lütfen hem toprağımızı hem sularımızı koruyalım."