Samsun ve yöresinde bulunan tatlı sulardan elde edilen balık türlerinin tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde "Biyolojik Zenginlikler Müzesi" kurulması için çalışma başlatıldığı bildirildi.
OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Polat ve ekibi tarafından 25 yıllık bir çalışma sonucu eldi edilen 52 türden yaklaşık 4 bin balığın sergilenmesi ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalara başlandı.
Prof. Dr. Nazmi Polat, Samsun ve çevresindeki göl, gölet ve ırmaklardan elde ettikleri balıkları müze kurulana kadar cam fanuslarda muhafaza ettiklerini söyledi.
"Samsun'da Biyolojik Zenginlikler Müzesi'ni biyoloji bölümünde kurmaya hedeflediklerini belirten Nazmi Polat, "Samsun'daki tatlı sularda yaşayan 19 familyaya ait 52 türden yaklaşık 4 bin balık bu müzede sergilenecek. Kurulması planlanan bu müze kendi alanında Türkiye'de bir ilk olma özeliğini de taşıyacak. Eskiden Samsun ve yöresinde yılan balıkları vardı. Ondan daha önce ne tür balıklar vardı bilemiyoruz. Yarın da hangi balıklar yok olacak ya da hangi tür balıklar gelişecek. Bütün bunların bilinmesi ve tanıtılması için böyle bir müze kurulmasını önemsiyoruz. Bu müze bölgemizin biyolojik zenginliklerini ve balık türlerini gelecek nesillere taşımakta çok önemlidir." diye konuştu.
Nazmi Polat, Fransa, Hollanda İngiltere, Macaristan ve Kanada gibi birçok ülkede benzer tarzda müzelerin bulunduğunu da söyledi.