Sapanca Gölü'nün Kırkpınar mevkiinde 60 bin metrekarelik açık hava fuar alanında 4 gün boyunca sürecek olan ve sektörün nabzının atacağı fuarda büyük ilgi gördü. Türkiye'nin birçok yerinden firmaların yanı sıra 20 yabancı ülke temsilcisinin de katıldığı fuar süs bitkiciliğinin yanı sıra peyzaj sektörünün bir çok kalemini içinde barındırıyor. İlk olarak festival olarak yola çıkan ardından fuar ve son olarak uluslararası fuar olan PSB Anatolia 2024 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı'nın her yıl daha da büyüdüğüne dikkat çeken SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, bütün imkanlarıyla fuara destek olduklarını anımsattı.
Altuğ, "Festival olarak başlayan ve ilerleyen yıllarda fuar olarak düzenlenen bu organizasyon, süs bitkiciliği sektöründe önemli bir merkez olmamıza da ciddi katkı sundu. 2018 yılında yok denecek kadar az olan ihracat bugün 5 milyon dolara yaklaştı. Fuarın açılışından sonra bu sektörde faaliyet gösteren firmalarımız ilimiz özelinde yüzde 50 arttı. Bu fuar doğru bir iş oldu. Bu rakamlar, Sakarya'nın süs bitkiciliği alanındaki küresel gücünü ve rekabetçiliğini açıkça ortaya koyuyor. Bu başarı, sektörün büyümesinin sürdüğünü ve gelecekte daha büyük adımlar atacağımızın göstergesidir. Fuarımızın devam etmesi de bu anlamda çok önemlidir." dedi.
Öte yandan SATSO bünyesinde faaliyet gösteren Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi Doku Kültürü Laboratuarı ürünleri ise fuarın gözdesi oldu. SATSO standına akın eden yerli ve yabancı firma temsilcileri yerli, milli, verimli, kaliteli ve ekonomik anlamda oldukça uygun fide ve fidanlarla ilgili alım bağlantısı yaptı. Öte yandan Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu ve protokol mensupları Başkan Altuğ'dan üritim hakkında bilgi aldı. Doku Kültürü merkezi yetkilileri ise fuara katılanlara invitro fidan altlıkları hakkında bilgi verdi.
DOKU KÜLTÜRÜ NASIL KURULDU
2014 yılında ilk temeli atılan Doku Kültürü Laboratuvarı'nın tam adı Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'dir. Uzun yıllar süren yoğun hazırlıklar sonrasında merkez Sakarya'nın Hendek İlçesi'nde bulunan 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 1550 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda 7 bin metrekarelik alanda hizmete alındı. Alınan verimli birlikte merkez her geçen gün büyütülürken, tesis oda bünyesinde kurulan SATSO A.Ş tarafından işletiliyor.
NELER ÜRETİLİYOR
Dünyanın çeşitli ülkelerinden döviz ile alınan fide ve fidanlar çok daha yüksek verimlilik, hızlı ve düşük maliyetle tesiste üretiliyor. Almanya başta olmak üzere bir çok ülkeye yapılan ihracatla ülkemize ekonomik girdi sağlayan merkez, yerli ve milli imkanlarla üretim yapmasıyla da dikkat çekiyor. Ülke genelinde kaliteli, verimli ve uygun fiyata fide v e fidan üretilen tesiste sürekli AR-GE çalışması yapılıyor. Sakarya Tarımsal Ürünler Mükemmeliyet Merkezi'nin güncel olarak 250 çeşit ürünün üretilerek iç ve dış piyasaya sunuluyor.