Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Adapazarı Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Kız Meslek Liseleri işbirliğiyle başlatılan çalışma kapsamında depremzedeler izin uyku tulumu üretiliyor.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 76 şiddetindeki 2 deprem sonrasında yıkılan 10 ildeki depremzedeler için yapılan çalışmaları Adapazarı Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürü Faruk Kıral anlattı. Kıral, "İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde uyku tulumları üretiyoruz" dedi.
Kıral, "Ürettiğimiz uyku tulumlarının dışı sağlam kopitane kumaş, araları ise elyaf malzemeden yapılıyor. Tulumların en altında polar malzemeden olmak üzere kalın, korunaklı onları sıcak tutacak dikim yapıyoruz Ürettiğimiz uyku tulumları soğuk kış aylarına dayanıklı olan uyku tulumlarıdır. Bebekleri sarmak için battaniye, bere, çorap, kaşkol dikiyoruz. Onların üşümemesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
1999 Marmara depreminde kızı ölen Nadide Öztürk ise duygularını ifade etmeye çalışırken oldukça zorlandı.
Nadide Öztürk, "1999 depremini yaşadım ve kızımı kaybettim. Deprem bölgesindeki insanları en iyi ben anlarım. Bu acının nasıl bir olduğunu bilirim. Onlarla bire bir bu depremi yaşıyorum. Çok üzgünüm. Ne yapabilirim bilmiyorum! Elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştım, yapıyorum. Halk eğitim atölyesine geldim ve arkadaşlara destek veriyorum" ifadelerini kullandı.
Emekli psikolog Nazan Baran ise, "Kahrolduk, üzüldük, mahvolduk. Aynı depremi 1999'da yaşadığımda dışarıya çıktığım zaman ayağımda çorap bile yoktu" dedi.
Nazan Baran, "Biz 1999 Marmara depremini Ağustos ayında yanşadık. Onlar ise bu kış ayında soğukta donuyorlar. Onları ısıtabilmek için atölyede kadınlar olarak el birliğiyle bebeklerini, çocuklarını sarıp sarmalayabilecekleri ürünler hazırlıyoruz Biraz olsun mutlu olsunlar diye depremzedelere battaniye örüyorum. Şunu da söyleyeyim. Hiç anne olmadım. 2 büyüttüğüm yetimim var. Şimdi bir evlat edinmek için tekrar müracaat ettim. Göçük altında kalıpta benim elimden kim tutacak diye bekleyen varsa ellerini sımsıkı tutmaya hazırım" diye konuştu.
Nazan Baran, "Bir psikolog olarak şunu söyleyebilirim. Lütfen bir şeyleri unutmayalım. Üstünü örtmeyelim ki bize daha büyük travmalar olarak geri dönmesin. Her şeyi zamanında acımızı da hep beraber yaşayarak iyileştirelim ve iyileşelim" diye söyledi.
AFAD gönüllüsü Sevgi Güler, "Bacağımdan rahatsız olduğum için bölgeye gidemiyorum. Ama Halk Eğitim merkezi'ne gelip buradaki arkadaşlarım ile beraber çocuklarımız için gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bizler Marmara Depremi'ni yaşamış insanlarız" dedi.