Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi İç Hastalıkları Bölümünden Uzman Dr. Gülnar Zeynalova ve Diyetisyen Beste Mum ile ramazan ayında oruç tutarken sağlığımıza nasıl dikkat etmemiz gerektiğini, kimler için orucun riskli olduğunu ve ilk sahurda nasıl beslenmemiz gerektiğini konuştum.
Uzm. Dr. Gülnar Zeynalova, "Ramazan ayında bazı sağlık sorunları olanlar örneğin kalp, diyabet hastaları gibi ya da hamilelik, emzirme, yaşlılık gibi durumları olanlar için oruç tutmak tehlikeli olabilir. Bu durumda kişinin kendi sağlık durumunu göz önünde bulundurarak, doktoruna danışıp oruç tutması daha doğru olur" dedi.
VİTAMİN DEĞERİ YÜKSEK BESİNLER
Uzm. Dr. Zeynalova, sahurda tüketilen yiyeceklerin tok tutucu ve enerji verici özelliklere sahip olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı ve şu önerilerde bulundu: "Protein, lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Ayrıca bol su içmek de sahurda önemlidir. Çünkü gün boyunca susuz kalmamak için vücudu güne hazırlar. Aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçınılmalı ve hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir."
PİDEYİ ÖLÇÜLÜ TÜKETİN
Ramazan pidesinin un ve maya gibi malzemelerle yapıldığını belirten Uzm. Dr. Zeynalova, "Ramazan pidesi kalorisi, içeriğine ve yapıldığı şekle göre değişebilir. Genellikle bir dilim ramazan pidesinin yaklaşık olarak 100 ila 200 kalori arasında olduğu söylenebilir. Dengeli beslenme için ölçülü tüketmekte fayda var. Ancak herkesin enerji ihtiyacı farklı olduğundan, porsiyon miktarı kişiden kişiye değişebilir" dedi.
Sahurda tam buğday ekmeği gibi lif içeriği yüksek ekmek türlerinin tercih edilmesinin faydalı olduğunu belirten Uzm. Dr. Zeynalova, şöyle konuştu: "Bu tür ekmekler sindirimi yavaşlatarak tokluk hissini artırabilir ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca protein ve sağlıklı yağ içeriği yüksek ekmekleri tercih etmek de besleyici bir seçenek olabilir."
SAHURDA BU BESİNLERİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Diyetisyen Beste Mum ise sahurda şu besin gruplarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi:
PROTEİN KAYNAKLARI
Yumurta, peynir, yoğurt, balık veya tavuk gibi proteinler sahur öğününe eklenmelidir.
TAM TAHILLAR
Kepekli ekmek, bulgur, yulaf ezmesi gibi tam tahıllı besinler, lif ve enerji sağlayarak tok tutar.
MEYVE VE SEBZELER
Lif, vitamin ve mineral açısından zengin meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
SÜT ÜRÜNLERİ
Yoğurt, süt veya ayran gibi süt ve süt ürünleri sahurda tercih edilebilir.
SU TÜKETİMİ
Su içmek de su dengesini sağlamak ve vücudu susuz bırakmamak için çok önemlidir.
BU BESİNLERDEN KAÇININ
Mum, sahur sofralarında kaçınılması gereken besinleri ise şöyle sıraladı:
KIZARTMA, TATLI VE HAMUR İŞLERİ: Anlık doygunluk sağlayan bu tür yiyeceklerden kaçınmak, enerji seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
AŞIRI ŞEKERLİ GIDALAR: Kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olarak enerji seviyelerini bozabilir.
KARBONHİDRATLAR: Uzun süreli tokluk hissi yerine çabuk açlık hissi yaratabilir. Bu da oruç sürecini olumsuz etkileyebilir.
ÖRNEK SAHUR MENÜLERİ
Mum, şu örnek sahur menülerini verdi:
1 adet haşlanmış yumurta
2 dilim beyaz peynir (60 gram)
Domates-salatalık (söğüş/tuzsuz/yağ ilavesiz)
10 adet çiğ badem veya 3 tüm ceviz
1 porsiyon mevsim meyvesi
2 dilim tam tahıllı esmer / karabuğday ekmek (50 gram)
Bol bol da su içilmeli
2'NCİ ÖRNEK MENÜ
Kepekli ekmekle yapılmış peynirli tost
Hindi füme
Ceviz
1 su bardağı kefir
3'ÜNCÜ ÖRNEK MENÜ
Menemen
Beyaz peynir
Kuru kayısı
Papatya çayı
Bir avuç içi kadar pide