Serebral palsi, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan, bebeklik-çocukluk döneminde en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Serebral palsili bireyler hayata aktif katılımda zorlansa da özel eğitim ve rehabilitasyon sayesinde birçok şeyi başarabiliyor.
'DESTEK VERIYORUZ'
Ülkemizde her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konduğunu belirten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, "Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili var. Bu bireylerin yaşam konforunu artırmak için verilen rehabilitasyon ve eğitim desteğinin yanı sıra erken tanının önemini vurgulamak amacıyla 6 Ekim tarihi Dünya Serebral Palsi Farkındalık Günü olarak anılıyor" dedi. Evgin, vakıf olarak bugüne kadar 30 binden fazla çocuk ve ailesine hizmet verdiklerini belirterek "Teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve eğitim hizmeti sağlayarak, meslek sahibi olmaları ve sosyal hayatta daha fazla yer almaları için faaliyetlerde bulunuyoruz" dedi.
YEŞİL GİY, LOGONU YEŞİL YAP!
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, "Ekim ayı boyunca kamuoyunda farkındalığı artırmaya yönelik çeşitli etkinlikler ve projeler hayata geçiriyoruz" dedi. Bu yıl 6 Ekim kapsamında "Farkındalık Yaratmak İçin #MilyonlarcaNedenVar" sloganıyla "Yeşil ışık yak", "Logonu yeşil yap" ve "Yeşil giy" diyerek, kurum ve bireyleri serebral palsiye dikkat çekmeye davet ettiklerini söyleyen Evgin, şöyle dedi: "Farkındalık çalışmalarının bir parçası olmak isteyen kurumlar; yeşil renk ile binalarını ışıklandırabilir, logolarını yeşil renge dönüştürebilir ve çalışanlarının bugüne özel yeşil renk giyinmelerini teşvik edebilir. Bireyler ise yeşil renk kıyafetler ya da aksesuarlarla bu farkındalık hareketine destek olabilir.
BU BELİRTİLERE DİKKAT
Serebral palsili bebeklerde sıklıkla görülen belirtiler ise şöyle:
Motor gelişim aşamalarında gecikme (oturma, dönme, yürümenin gecikmesi gibi...)
Oturmuş ya da yüzükoyun uzanmış pozisyondayken kafasını kaldırmakta zorlanma
Duruş bozukluğu (bebeğin bir kolunu ya da bacağını diğerine göre farklı pozisyonda tutması)
Vücudunun bir yanını kullanma eğilimi
Kasların fazla gergin ya da gevşek olması
Kas kontrolünün zayıf olması
Beslenme ve yutma güçlüğü
Normalin dışında refleks hareketlerin görülmesi.
TAKİPLERİ ÇOCUK NÖROLOGLARI YAPMALI
Serebral palsili olmasa da engelli olma riski taşıyan bebek ve çocukların gelişimleri çocuk nöroloğu tarafından takip edilmeli. Problemler, bebeklerin ve çocukların yaşıtları ile arasındaki gelişim farkı belirginleşmeden nörolojik muayene ile tespit edilebilir. Bebeğiniz, 1 yaşından önce sadece sağ eli ya da sadece sol eli kullanıyorsa, 12–18 aylık olmasına rağmen yürüyemiyorsa, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamıyorsa çocuk nöroloğuna başvurmak gerekebilir.
SEREBRAL PALSİNİN NEDENLERİ
Serebral palsi ilerleyici değildir. Travmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir. Prematüre doğum, düşük kilolu doğum, kanın pıhtılaşma problemleri, anne–bebek arasında kan uyuşmazlığı, gebelikte ya da doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin kanamaları, hamilelik döneminde annenin, bebeğin sinir sistemini etkileyecek bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması, annenin hamilelik döneminde alkol, sigara, uyuşturucu ve/veya çeşitli ilaçlar kullanması, yaşadığı psikolojik sorunlar ve karın bölgesine gelen darbeler serebral palsiye neden olabilir.