Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Fikret Yücel, obezite hastalarında cerrahi dışı en sık kullanılan mide botoksu ve mide balonu yöntemleri hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Yücel, "Obezite, son yıllarda insan sağlığını çok ciddi şekilde etkileyen önemli hastalıkların başında gelmektedir. Obezite ölüm riski dahil, hipertansiyon, uyku apnesi, diyabet, kalp hastalıkları, karaciğer hastalıkları gibi birçok kronik hastalıklara sebep olmaktadır" dedi.
CERRAHİ DIŞI YÖNTEMLER
Doç. Dr. Yücel, obezitenin aynı zamanda sağlığı bozacak şekilde vücutta normalden fazla yağ birikmesi anlamına da geldiğine dikkat çekerek, "Obezite, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Vücut kitle indeksi (VKİ), kilo olarak vücut ağırlığının metre olarak boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile hesaplanır. VKİ, 30'un üzerinde olan hastalar obez olarak kabul edilir" diye konuştu. Obezitenin tedavisi ve kontrolünde çeşitli yöntemlerin de mevcut olduğunu belirten Doç. Dr. Yücel, "Bu yöntemlerin uygulanması, VKİ değerine, ek hastalıklara ve kişiye göre değişmektedir. Yöntemler kabaca, cerrahi ve cerrahi dışı yöntemler olarak iki gruba ayrılabilir. Cerrahi dışı yöntemlerden en sık kullanılan mide botoksu ve mide balonu uygulamasıdır. Cerrahi yöntemler arasında en sık uygulanan tüp mide operasyonu (sleeve gastrektomi) ve Gastrik Bypass operasyonudur" dedi.
İLK ÖNCE ENDOSKOPİ YAPILIR
DOÇ
. Dr. Yücel, obezite tedavisinde kullanılacak yöntem ne olursa olsun, öncesinde ayrıntılı endoskopi yapıldığını belirterek "Bu işlem için herhangi bir engel varsa (mide ülseri, şüpheli kitle vb) işlem iptal edilir. Gerekirse tedavi sonrası tekrar denenebilir. Endoskopik inceleme yapılmadan yöntemlerin kullanılması uygun değildir" dedi.
EGZERSİZ ÖNEMLİ
DOÇ
. Dr. Yücel, mide balonu ve botoks uygulaması sonrası egzersizin önemine değinerek "Egzersiz ve hasta uyumu, kilo vermede başarı oranını arttıran en önemli faktörler. Psikiyatrik rahatsızlığı olan ve uyum sorunu olabileceği düşünülen hastalarda dikkatli uygulanmalıdır" dedi.
FARKLARI NELER?
DOÇ
. Dr. Yücel, mide balonu ve mide botoksunu şöyle açıkladı:
MİDE BALONU: Hafif anestezi ile hastada herhangi bir rahatsızlık olmadan endoskopik olarak 15-20 dakikada yapılan bir işlemdir. Hasta işlem sonrası kısa sürede taburcu olmaktadır. Balonun 6 ve 12 aylık olmak üzere iki formu mevcuttur. Balon midede yaklaşık 6 ay-1 yıl süre ile kalmaktadır. Bu süre sonunda yine yaklaşık 15 dakikalık işlemle balon çıkartılmaktadır. Hasta uyumu ile birlikte bu şekilde 15-30 kg kadar kilo verilmesi sağlanabilmektedir. Bu yöntem her hastaya uygulanabilen ve ciddi riskleri olmayan yöntemdir. Yalnızca birkaç gün sürebilen bulantı ve karın ağrısı olabilmektedir.
MİDE BOTOKSU: Midedeki kaslara etki ederek mide boşalmasını geciktirmekle etkisini gösteren bir yöntemdir. Anestezi altında yaklaşık 15 dakika süren bir işlemdir. Hasta uyumu ile birlikte 6 ayda yaklaşık 6-20 kg kadar kilo verilebilmektedir. Uygun dozda ve orijinal molekül içeren ürün kullanılarak yapıldığında kas hastalığı olan hastalar dışında herkese uygulanabilen ciddi yan etkileri olmayan bir yöntemdir.