Dünya çapında en az 450 milyon çocuğun tedavi gerektiren bir görme sorunu bulunuyor ve 90 milyon çocuk da görme kaybı yaşıyor. Her ne sebeple olursa olsun görme sorunları çocukların eğitimlerini ciddi bir biçimde etkiliyor ve özgüven sorunlarına sebep olabiliyor. Bu nedenle özellikle okul öncesinde göz kontrollerinin yapılması büyük önem taşıyor. Medicana Sağlık Grubu Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Orkida Malile, "Toplumda en sık görülen miyop, hipermetrop ve astigmat erken yaşlarda başlayabiliyor. Bunun yanında çocuklarda şaşılık, göz tembelliği, katarakt ve göz tansiyonu da görülebilmektedir" dedi.
GÖZLERİNİ KISARAK BAKIYORSA
Op. Dr. Malile, "Örneğin televizyonu yakından izlemek, gözleri kısarak bakmak, bir kitap okurken ya da tablet kullanırken yüzeye iyice yaklaşmak, yazıları bozuk yazmak, yürürken ya da koşarken dengeyi kaybedip düşmek, sürekli gözleri ovuşturmak" gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
MİYOP DÜNYA ÇAPINDA YAYILIYOR
Op. Dr. Malile, çocuklarda erken başlangıçlı görme sorunlarının motor, dil, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimde gecikmeye neden olabileceğini de belirtti. Miyopi'nin (uzağı görememe) çocukları etkileyen en yaygın göz rahatsızlığı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Malile, "Dünya çapında yaygınlığı hızla artmaktadır. Miyopi sorunu çocukluk yaşlarında ortaya çıktığında çocuklar uzaktaki cisimleri bulanık görmeye başlar" dedi. Op. Dr. Malile, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:
Evde sağlıklı bir beslenme planı çocukların görme sağlığını da olumlu etkiler.
Artan ekran süresi, düzeltilmeyen görme sorunlarını daha da kötüleştirebilir.
Düzenli uyku da görme sağlığı açısından önemlidir. Yeterli uyku, göz dinlenmesini sağlar.
Dışarıya çıkmak, gözlerinin uzaktaki nesnelere bakmasını sağlar, bu da göz kaslarının çalışmasını sağlar. Ayrıca açık havada güneşten alınan D vitamini bağışıklık açısından da fayda sağlar.
Çocuklara yapılan düzenli göz muayeneleri önemlidir. Göz doktorları böylece bir sorun varsa erkenden teşhis eder ve tedavisini önerir.
HER 7 ÇOCUKTAN BİRİ İŞİTME PROBLEMİ YAŞIYOR
Çocuklarda işitme ile ilgili en ufak bir sorun bile onların tüm hayatlarını olumsuz bir yöne çevirebiliyor. Medicana Sağlık Grubu Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bedri Özer, işitme probleminin her 7 çocuktan birini etkilediğine dikkat çekerek, "Yeni doğan bebeklerde ortalama binde 2-3 oranında tespit edilen işitsel kayıpları, okul yaşına gelindiğinde ise okul öncesi erken çocukluk döneminde geçirilen sistemik enfeksiyonlar, kulak iltihapları, kullanılan ilaçlar, geçirilmiş kazalar nedeni ile bu oranlar binde 6'lara ulaşmaktadır. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul çağı nüfusta binde 9'lara çıktığı bilinmektedir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı ya da geçici işitme kayıplarının sıklığı okul çağı nüfusta yaklaşık yüzde 15'ler düzeyinde olup her yedi çocuktan birini etkilemektedir" dedi.
BAKANLIK YAPIYOR
Prof. Dr. Bedri Özer, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda sadece yeni doğan değil okul çağı çocuklarda da İşitme Tarama Programları yürütüldüğünün de altını çizdi.
İŞİTME KAYBINI TEST ETMEK İÇİN 10 KRİTİK SORU
Prof. Dr. Özer, ebeveynlerin çocuklarında işitme kaybı olup olmadığını test etmeleri için şunlara dikkat etmesi gerektiğini belirtti:
1. Ailenizde erken yaşta işitme kaybı olan bir birey var mı?
2. Çocuğunuzun geçirilmiş bir kafa travması oldu mu?
3. Öğrenme güçlüğü konusunda bir tereddüttünüz var mı?
4. Yüksek şiddette bir gürültüye maruz kaldı mı?
5. Geçmişte iç kulağa zarar verebilecek bir ilaç kullanım zorunluluğu oldu mu?
6. Geçmişte tekrarlayan kulak enfeksiyonları yaşandı mı?
7. Söylediklerinizi sık tekrarlatır ya da yanlış anlar mı?
8. Sesin geldiği yönü tam olarak algılayabiliyor mu?
9. Radyo ya da televizyondan gelen sesi sizinle aynı mesafeden dinleyip ayırt edebiliyor mu?
10. Kapının zilini, telefonun sesini yan odadan algılayabiliyor mu?