Beslenme ilişkili hastalıklar konusunda toplum bilinci oluşturmayı hedefleyen ve çocukluk çağı obezitesinin önüne geçilmesi yönünde projeler geliştiren Türk Böbrek Vakfı (TBV) Başkanı Timur Erk, 'Okul Gıdası Logosu' uygulamasının çocuklar lehine paydaşı olarak sahaya indi. Erk, İstanbul Küçükçekmece Mustafa Pars İlkokulu'nu ziyaret ederek kantinlerin mevcut durumunu değerlendirdi ve okulların açılması arifesinde süreçle ilgili çağrıda bulundu.
OBEZİTEDE BİRİNCİYİZ
TBV Başkanı Timur Erk, Türkiye tarihinde ilk defa 3 bakanlığın bir araya gelerek 'Okul Gıdası Logosu' konusunda bir çalışma başlattığını ve bunun müthiş bir gelişme olduğunu belirterek şunları söyledi: "Ne yazık ki çocuk obezitesi konusunda Türkiye oldukça sıkıntılı dönemlerden geçiyor. Genelde obezitede Avrupa 1'incisi, dünyada ise 3'üncü konumdayız. Özellikle çocukluk çağı obezitesinde ciddi mücadele gerekli. Çünkü obezite, bütün hastalıkları tetikleyen konumda. Bu nedenle bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz."
ÖRNEK BİR ÇALIŞMA
TBV Başkanı Timur Erk, Haziran 2019'da Sağlık, Milli Eğitim ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bir araya gelerek örnek bir girişimde bulunduklarını söyleyerek, "3 bakanlık, bir protokol etrafında mutabakat sağladılar. 6 Eylül 2022'de uygulama yürürlüğe girdi. 11 Eylül 2023'de okullar tekrar başladığında bu konuyu görev olarak benimsemiş bir sivil toplum kuruluşu olarak tekrar gündeme getiriyor ve çağrıda bulunuyoruz" dedi.
495 PARÇA ÜRÜN VAR
TBV Başkanı Timur Erk, "Vakıf olarak maksadımız çocuklarımızın sağlığı ve sağlıklı nesillerin yetişmesi bunun için okul kantinlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sitesinde yayınladığı üzere 'Okul Gıdası Logosu' alan 495 ürünün, ortaya konulması, satılması ve gerekli denetlemelerin yapılması için tüm adımların atılmasını rica ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu. Beslenmede öncelikle su, ardından taze mevsim meyvesi ve işlenmemiş kuruyemişlerin öneminin büyük olduğunu söyleyen TBV Başkanı Timur Erk, "Özellikle gıda sanayi açısından belirtmek isterim ki, bazı paketli gıdalar raf ömrü gereği fazla miktarda tuz barındırıyor. Bu sebeple 'Okul Gıdası Logosu'nun çok ince detaylandırılması gerekiyor. Çocuklarımızın geleceği ile oynamayalım ve sağlıklı nesillere erişelim" diye konuştu.
BU ÜRÜNLERİN KANTİNLERDE SATILMASI YASAK
TBV Başkanı Timur Erk, kantinlerde satılmayacak ürünleri şöyle sıraladı: "Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, cipsler, gevrek çerezler, tüm çikolata türleri, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri, guarana, guarana özü eklenmiş kafein içeren ürünler, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar, hamurlu, şerbetli tatlılar, tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler."
KANTİNLER BUNA UYACAK
3 bakanlığın ortaya koyduğu protokolde sistemin gayet yeterli olduğunu vurgulayan TBV Başkanı Timur Erk, "Raflardaki ürünlerde 'Okul Gıdası Logosu' görüyorsak çocuk bu bilinçle hareket edecek, ebeveyn çocuğunun sağlığı için buna dikkat edecek ve kantinler de buna uyacak. Velilere tavsiyemiz gerek evde sundukları kahvaltıda gerekse de yanlarına koydukları beslenmelerinde özenli olmaları, kantinlerden satın alınan ürünler konusunda da bilinçli olmaları" diye konuştu.
OKUL GIDASI LOGOSU OLAN SAĞLIKLI YİYECEKLER
TBV Başkanı Timur Erk, 'Okul Gıdası Logosu' olan, sağlıklı ürünlerden bazılarını da şöyle sıraladı:
Mevsimine uygun meyveler, mevsimine uygun çiğ tüketilebilen sebzeler, kuru meyveler (en fazla 30 g), kuruyemişler (en fazla 30 g), taze sıkılmış meyve ve sebze suyu (en fazla 250 ml), süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri, tam buğday ekmeği, yumurta, içme suyu, doğal mineralli su, şekersiz sakızlar (tatlandırıcılı sakızlar hariç).