Besin alerjisinin dünya nüfusunun yüzde 2 ila yüzde 10'unu etkilediği tahmin ediliyor. Son yıllarda besin alerjisi olan çocukların sayısında hızla artış yaşandığı görüldü. Bu yüzden bilim insanları besin alerjisini önleyecek çalışmalara odaklandı. Ebeveynlerde alerjik hastalık olması çocuklarında besin alerjisi için risk oluştururken, besin alerjisi gelişimine katkıda bulunan çevresel risk faktörleri ile bu risk daha da artıyor. Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Sait Karaman, "Sonbahar ve kış aylarında doğan bebeklerde besin alerji riski, ilkbahar-yaz aylarında doğanlara göre daha yüksek. Doğum şekli de besin alerjisi gelişiminde önemli bir risk faktörü" dedi. Doç. Dr. Karaman, sezaryen doğumların da besin alerjisi riskini artırdığına dikkat çekerek, "Bebeğinde besin alerjisini önlemek için anne adaylarının beslenme şekillerinde yapacakları değişiklik önemli. Gebelik ve emzirme döneminde meyve- sebze ve balık tüketiminin bebeklerde alerji gelişimini önlediğine dair bilimsel kanıtlar var" dedi.
YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ BESİN ALERJİSİNDEN KORUMUYOR
Günümüzde besin alerjisini önlemek için gebelikte önerilen çok sayıda takviye edici vitamin, mineral, yağ asitleri ve probiyotiklerin olduğunu ifade eden Doç. Dr. Karaman, şunları söyledi: "Yetersiz miktarda D vitamini alan veya serum D vitamin seviyeleri düşük tespit edilen gebelerde takviye D vitamini gerekli olsa da, yüksek doz D vitamini alımının bebeklerde besin alerjisi gelişimine karşı koruyucu etkisi yok."
GEBELİKTE BESİN KISITLAMASI YAPMAYIN
DOÇ. Dr. Karaman, sigara dumanı ve hava kirliliğine maruz kalan gebelerin bebeklerinde besin alerjisi riskinin arttığını da belirterek şu bilgileri verdi: "Alerjisi olan birçok anne, bebeğinde de alerji gelişebileceği endişesiyle gebelik sırasında alerji potansiyeli yüksek olan bazı besinleri tüketmemektedir. Ancak günümüzde gebelik sırasında bu tür besin kısıtlamalarının çocuklarda besin alerjisi gelişimini önlediğine dair bilimsel kanıt yoktur. Aksine, bu tür besin kısıtlamaları anne ve bebeğini olumsuz etkileyen beslenme eksikliklerine yol açabilmektedir."
SAĞLIKLI VE BESLEYİCİ DİYET YAPIN
Bağırsak florasını değiştirerek etki eden probiyotik, prebiyotik veya simbiyotik takviyesinin atopik dermatit gibi bazı alerjik hastalıkların gelişimine karşı koruyucu etkisi olduğunu belirten Doç. Dr. Karaman, şöyle dedi: "Tüm bunlardan farklı olarak kanıt düzeyi zayıf olsa da gebelik sırasında omega 3 yağ asidi, bakır ve C vitamini takviyesi alan annelerin bebeklerinde besin alerjisinin önlendiğini bildiren çalışmalar var. Anne adaylarının bebeklerinde besin alerjisini önlemek için alerji potansiyeli yüksek olan besinleri diyetlerinden çıkarmalarına gerek yoktur. Bu tür besinler normal diyetlerinin bir parçası değilse, gebelik sırasında bu besinleri tüketmelerine de gerek yoktur. Anne adayları meyve, sebze ve balık içeren sağlıklı ve besleyici bir diyet yapmalıdır."