Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Rumeysa Kevser Liman, obezite ve metabolik cerrahi ameliyatlarıyla ilgili bilgiler verdi. Op. Dr. Rumeysa Kevser Liman, en önemli kriterlerden birinin hastane ve doktor seçimi olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: "Obezite ve metabolik cerrahi operasyonlarını tüm genel cerrahi uzmanları yapabillir. Ancak; hekimin bu konuda özel eğitim ve sertifika almış olması çok önemlidir. Özel eğitim almış doktor bu alanda tecrübe kazanmış ve olası komplikasyonları yönetebilir anlamına gelmektedir. Bu işin nasıl yapıldığı konusunda tecrübeli olmak kadar ameliyatlardan sonra oluşabilecek komplikasyonları yönetmek de doktorun yetkinliğini belirler." Op. Dr. Rumeysa Kevser Liman, aynı şekilde hastane seçiminin de önemli olduğunu belirterek "Hastane seçiminde özellikle çalışan doktor ve hastayla iletişimde olan ekibi iyi araştırmak gerekiyor. Obezite ameliyatlarının yapılabilir olması için hastanenin cerrahi aletlerinin yeterliliği, servis hemşirelerinin yeterliliği, ek hastalıklar için danışılabilecek diğer branş hekimlerin de yeterli olması gerekir. Hastanede yoğun bakım ünitesinin olması da mutlaka gerekli. Hastalarımız hastane tercihi yaparken özellikle bu noktalara dikkat etmeliler" dedi.
YAĞLANMA ORGANLARI BOZUYOR
Op. Dr. Rumeysa Kevser Liman, obezitenin bir hastalık olduğunu belirterek, "Obeziteyi biz hastalık olarak kabul ediyoruz ve tedavisi yapılmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği kanıtlanmış bir durum. Vücuttaki yağlanma artışının damar yapısında, iç organlarda yağlanmaya sebep olduğunu herkes bilir. Bu yağlanma organlarda fonksiyon bozukluklarına ve hastalıklara yol açıyor" diye konuştu.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN KRİTERLERİ
"OBEZITE ameliyatları estetik ameliyatlar değildir. Tedavisi olan bir hastalık için uygulanan yöntemlerdir" diyen Op. Dr. Rumeysa Kevser Liman, şunları söyledi: "Ameliyata uygun olan hastalar Sağlık Bakanlığı'nın da belirlediği vücut kitle indeksi 35-40 arasında, herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler ile hiç hastalığı olmasa bile vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan kişilerdir. Yeni yönetmelik ve yeni yayınlarda vücut kitle indeksinin 30 üstünde olması obezite tedavisine başlanmasını gerektirir. Teorik olarak 18-70 yaş arası bireylere ameliyat yapılabilir. Ancak obezitesi olan adölesan çocukluk çağında da uygun hastalara ameliyat yapılabilir."
HANGİ HASTALAR AMELİYAT OLAMAZ?
OP. Dr. Rumeysa Kevser Liman, hangi hastaların ameliyat olamayacağını şöyle açıkladı: "Psikolojik olarak stabil olmayan, yeme bozukluğu olan, kilo alımına sebep olan genetik sendromlara sahip kişiler ameliyata uygun değildir. Ayrıca vücut kitle indeksi belirlenen standartlara uymayan hastalar da ameliyat olamaz."
KALP HASTALIKLARINA VE KANSERE NEDEN OLABİLİR
Obezıtenin
tansiyon, şeker, kalp hastalığı, kanser, kısırlık gibi hastalıklara yol açtığını belirten Op. Dr. Rumeysa Kevser Liman, "Nasıl ki diğer hastalıkların tedavisi ilaçla ya da gerektiğinde cerrahi operasyonla yapılabiliyorsa obezite de aynı şekilde tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Yani bizim tıp camiasında amacımız hastanın sadece kilo vermesini sağlamak değil, obezite hastalığının ve buna bağlı oluşabilecek hastalıkların tedavisini yapmaktır" dedi.