Günümüzde pek çok ürün yağ olarak kullanılıyor. Kenevir yağı da bu yağlar arasında yer alıyor. Kenevir hem Türkiye'de hem de birçok diğer ülkede denetimli olarak üretiliyor. Türkiye sınırlı sayıda olacak şekilde tam 19 ilde kenevir yetiştiriyor. Kenevir kullanımının yasak olduğu ülkeler de bulunuyor. Yine de insan sağlığına katkılarıyla kenevir yağı kullanımı günümüzde yaygınlaşmaya devam ediyor.
Kenevir Yağının Faydaları Nelerdir?
Bitkisel yağların insan sağlığına pek çok faydası bulunuyor. Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında görülen bitkisel yağlar arasında kenevir yağı sıklıkla tercih ediliyor. Besin değerinin yüksekliği ile özellikle kanser tedavilerinde kullanılan kenevir yağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Düzenli kullanımda cilt kuruluğunun ortadan kaldırılmasını sağlıyor.
- Ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağladığından sivilcelerin önlenmesine yardımcı oluyor.
- Şeker isteğini en aza indiriyor. Bu durum kolaylıkla kilo verilmesini sağlıyor.
- Kas ve eklem ağrılarının tedavisinde kullanılıyor.
- Damar kireçlenmesini önlüyor.
- Doğal antioksidan olarak biliniyor.
- Sitosterol bileşiği içeren kenevir yağı, kolesterolün düşürülmesini sağlıyor.
- Et yemeyen bireyler için tam bir protein kaynağı olan kenevir yağını, yemeklerde bir ya da iki damla ekleyerek tüketebilirsiniz.
- Bağırsaklardaki Probiyotik bakterileri besliyor. Bu sayede kabızlık gibi istenmeyen durumların yaşanmasını engelliyor.
- Saç bakımında önemli rol oynuyor.
- Omega-3 ve Omega-6 açısından zengin olmasıyla biliniyor. Kenevir yağı bu özelliği ile bağışıklık sisteminin korunmasını sağlıyor.
- Hormonları dengeleyici özelliği bulunuyor. Bu nedenle menopoz dönemlerinde sıklıkla tercih ediliyor.
- İçeriğinde yer alan linoleik asit sayesinde yaşlanmayı geciktiriyor ve aynı zamanda erken yaşlanma belirtilerini de ortadan kaldırıyor.
Kenevir Yağı Ne İşe Yarar?
Düzenli ve doğru bir kullanımda kenevir yağı, kanserli hücreleri yok ediyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor. ABD doktorları tarafından açıklanan bu bilgi sayesinde kanserle mücadelede kenevir yağının önemi ortaya çıkıyor.
Cilt üzerindeki etkileriyle de dikkat çeken kenevir yağı, iltihaplara iyi geliyor. Deri üzerinde yer alan egzama kaynaklı kaşıntıların giderilmesini ve ciltteki pul pul olan derilerin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlıyor. Ayrıca tahriş ve yanıkların tedavisinde de kenevir yağı kullanılıyor.
Yağın içerisinde yer alan besleyiciler sayesinde cildin yapı taşları destekleniyor. Bu durum cildin rahatlıkla esneyebilmesini sağladığı için kırışıklıkların ve ince çizgilerin giderilmesini sağlıyor. Kenevir yağının cilde katkıları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Örneğin cildin nemlendirilmesini sağlamasının yanı sıra cildin daha yumuşak bir form kazanmasına da yardımcı oluyor.
Kenevir Yağı Nasıl Kullanılır?
Kenevir yağının çeşitli kullanım alanları bulunuyor. Bu kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kenevir yağını saç maskesi olarak kullanabilirsiniz. Bunun için bir miktar kenevir yağını saç diplerinizden uçlara doğru uygulamalısınız. Ardından saçlarınızı sararak bir saat boyunca bekletmelisiniz. İşlem sonunda ılık suyla saçınızı yıkayabilirsiniz. Dilerseniz kenevir yağına farklı doğal yağlar da ekleyerek saçınıza uygulayabilirsiniz.
- Kenevir yağını makyaj temizleyici olarak da kullanabilirsiniz. Pamuğa dökeceğiniz birkaç damla kenevir yağı ile cildinizi makyajdan arındırabilirsiniz. Bu işlemi her gün uygulamamaya özen göstermelisiniz. Bir süre sonra cilde her gün kenevir yağı sürmek alerjiye yol açabiliyor.
- Gün içerisinde bir yemek kaşığı kenevir yağını ağız yoluyla alabilirsiniz. Bu miktarı aşmamanız büyük önem taşıyor çünkü alerjik reaksiyonlar yaşanabilir. Ayrıca kronik rahatsızlığa sahip olan bireylerin kenevir yağını doktor danışmanlığı ile kullanması gerekiyor. Doktor tavsiyesi ile kenevir yağını salataya sos yaparak ya da dilerseniz suya damlatarak tüketebilirsiniz.
Kenevir Yağı Aç Mı Tok Mu İçilir?
Gıda ve kozmetik alanında kullanılan kenevir yağını günde 1 yemek kaşığı olarak aç karnına içebilirsiniz. Dilerseniz bu miktarı 1 tatlı kaşığı ya da ihtiyaca uygun olarak 2 tatlı kaşığı şeklinde uygulayabilirsiniz.