Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sinan Karaca, boy uzatma ameliyatlarıyla ilgili "Bu ameliyatlar, uzatılacak bacak kemiklerine içerisine bir cihazın yerleştirildiği özel bir çivi (intramedüller çivi) ile yapılır. Hastanın durumuna göre, boy uzatma ameliyatı için gerekli tıbbi değerlendirmeler ve hazırlıklar yapılır. Bu aşamada, ameliyatın riskleri ve potansiyel sonuçları hastaya açıklanır. Genel anestezi altında hastanın bacağına küçük bir kesik yapılır ve kemik çivisi (intramedüller çivi) bacak kemiğine özel bir teknikle yerleştirilir. Precice sistemi, çiviyi uzatmak için bir dış cihazla birlikte gelir. 10-15 santimetreye kadar bu operasyonlarla boy uzatılabilir" dedi.
AMELİYAT SONRASI FİZYOTERAPİ
Doç. Dr. Karaca, ameliyat sonrası dönemde, hastanın kendi vücut ağırlığından ve çivinin içindeki motor mekanizmadan etkilenen bir dış cihaz kullanıldığına da dikkat çekerek "Bu dış cihaz, çivi üzerindeki motoru harekete geçirerek çiviyi yavaşça uzatır. Bu şekilde, kemikler arasındaki açıklık kontrollü bir şekilde genişletilir ve kemik dokusunun bu boşluğu doldurması için zaman verilir" dedi. Doç. Dr. Karaca, iyileşme ve rehabilitasyon süreçlerini de değerlendirerek, "Çivi uzatma işlemi bittikten sonra, kemiklerin iyileşmesi için bir süre beklenir. Bu süre içinde, hasta genellikle fizyoterapi ve rehabilitasyon programlarına katılır. Rehabilitasyon süreci, kemiklerin güçlenmesi ve fonksiyonunun geri kazanılması açısından önemlidir. Bu yöntemin geleneksel boy uzatma operasyonlarına kıyasla daha az invaziv olduğu ve hastaların daha hızlı bir şekilde iyileşebildiği görülmüştür. Ancak yine de bu ameliyatlar ciddi riskler taşır ve uzman bir cerrahi ekibin gözetiminde gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.
AMELİYAT 18 YAŞINDAN BÜYÜKLERE YAPILIR
BOY uzatma ameliyatlarının, iskelet sistemi gelişiminin tamamlandığı, ergenlik döneminden sonra gerçekleştirilebilecek ameliyatlar olduğunu da belirten Doç. Dr. Karaca, şöyle dedi: "Genellikle, erkeklerde iskelet sistemi gelişimi 18-21 yaşları arasında tamamlanırken, kadınlarda bu süre 16-18 yaşları arasında tamamlanır. Bu nedenle, Precice boy uzatma ameliyatları genellikle 18 yaşından büyüklerde yapılır. Ameliyatı yapacak olan cerrah, hastanın durumunu değerlendirir ve gelişimlerini tamamlamış olup olmadığını belirlemek için gerekli incelemeleri yapar. Her hastanın durumu farklı olabilir."
BU OPERASYONU KİMLER OLABİLİR?
"BOY uzatma ameliyatlarında kriter nedir?" sorusuna ise Doç. Dr. Karaca şu yanıtı verdi:
Ameliyat genellikle büyüme dönemi tamamlandıktan sonra yapılır.
İskelet sistemi gelişiminin tamamlanmamış olduğu durumlarda ameliyat önerilmeyebilir.
Ciddi kronik hastalıkları olanlar (kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları) ameliyat için risk altında olabilir.
Obezite, ameliyat riskini artırabilir. Ameliyat öncesinde kilo kontrolü yapmak gerekebilir.
Kemiklerde önemli hastalıklar veya rahatsızlıklar (osteoporoz gibi) ameliyatı riske sokabilir.
Psikolojik olarak uygun olmayan kişilere ameliyat önerilmeyebilir.
Kişinin daha önce geçirdiği operasyonlar belirleyici olabilir.
DAHA ÇOK ERKEKLER YAPTIRIYOR
DOÇ
. Dr. Karaca, boy uzatma ameliyatlarını daha yaygın olarak erkeklerin tercih ettiğini söyleyerek "Bunun nedeni, erkeklerin boy uzunluğu konusunda hassas olmaları. Bazıları için boy, özgüven ve sosyal imaj açısından önemli faktör. Ancak, bu tür ameliyatlar kadınlar arasında da tercih ediliyor" dedi.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÜLKEMİZ TERCİH EDİLİYOR
DOÇ
. Dr. Karaca, boy uzatma ameliyatlarının, sağlık turizminde önemli bir rol oynadığını belirterek şöyle konuştu: "Ülkemiz, sağlık turizminde, uzmanlaşmış cerrahları ve ileri teknolojiye sahip sağlık tesisleri ile tanınıyor. Boy uzatma ameliyatları da bunlardan biri ve çeşitli nedenlerle ülkemiz dünya genelinde sağlık turizmi için tercih ediliyor. Türkiye, gelişmiş sağlık personeli, son teknoloji ile donatılmış hastaneleri ile dünyada en çok tercih edilen ülkeler arasında. Boy uzatma ameliyatları için de ABD'den, Irak'tan ve Japonya, Kore ve Çin'den gelen hastalarımız ağırlıkta."