Vücudun savunma mekanizmasında yaşanan problemlere bağlı olarak ortaya çıkan semptomlardan bir tanesi de öksürüktür. En ufak boğaz enfeksiyonunda ya da gıcıklanma durumunda öksürük ortaya çıkabilir. Dolayısıyla öksürüğe ne iyi gelir, nasıl geçer sorusu, hemen her yaştan insan tarafından sıklıkla araştırılan bir konudur. Bazı öksürük çeşitleri bir insanın yaşamı boyunca devam edebilmektedir. Bazıları da oluşan hastalıklara bağlı olup hastalığın tedavi edilmesi ile beraber geçer. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde öksürük farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Oluşum nedenlerine göre de tedavi uygulanmaktadır. Doktor tarafından öksürüğün kaynağına yönelik geliştirilen tedavi programının yanı sıra evde doğal ve bitkisel yollardan da öksürüğün geçirilmesi mümkündür. Peki bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde öksürük neden olur, nasıl geçer? İşte yanıtı…
Öksürük için bilinmesi gereken en önemli konulardan biri öksürüğün bir savunma sistemi olduğu, öksürüğü geçirmek yerine öksürüğe etken olan nedenlerin tespit edilip tedavi edilmesidir. Bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde öksürük tedavisi yaş gruplarına göre farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Sizle için öksürüğe iyi gelen şeyler ve nasıl geçireceğinize dair bilgiler hazırladık. Evde bu yöntemleri uygulayarak öksürük şikâyetini azaltabilir ya da tamamen kurtulabilirsiniz. İşte öksürüğe iyi gelen şeyler:
Yukarıda listelediğimiz doğal ve bitkisel yöntemleri denemenin yanında bu yöntemleri de uygulayarak öksürüğü geçirebilirsiniz.
Bu sorunun yanıtını kuru (balgamsız) ve balgamlı öksürük türlerine göre açıklayacağız.
Öksürükte balgam bulunmayıp, gıcıklanma hissi ile bir öksürük oluşuyorsa bunun adı kuru öksürüktür. Kuru öksürüğün oluşum sebepleri altında birçok hastalıklar yatar. Bunlar nezle, farenjit, grip, reflü, astım vb. hastalıklar olabilir. Kuru öksürük geçmezse boğazda tahriş, yanma hissi çoğalır. Kuru öksürüğe ne iyi gelir? Sorusunun yanıtını uzman doktorlar bronş genişletici tedavisi olarak önermektedir. Kuru öksürük için evde uygulayabileceğiniz yöntemler de vardır. Boğazı nemlendirmek ve yumuşatmak için bitki çaylarını deneyebilirsiniz. Ihlamur, Ekinezya, Papatya, Adaçayı, Yasemin çayı içmek iyi gelecektir. Onun yanında ılık su ile bal karışımı ya da süt ile bal karışımı içmek kuru öksürüğe iyi gelen yöntemlerdendir. Kuru öksürük tedavisinde bulunduğunuz odanın kuru ve havasız olması öksürüğü tetikleyeceği için oda nemlendirici kullanılabilir. Oda nemlendirici yoksa odanızı sıklıkla havalandırmanız gerekir.
Öksürük ile beraber gelen sıvı koyu kıvamlı akıntılara balgamlı öksürük denir. Öksürdüğümüzde çıkan balgam sanki göğüs kafeslerimizden geliyormuş gibi his verir. Bu durum en çok kış ayları ile beraber soğuk algınlığı hastalıklarında ortaya çıkar. Bronşit, zatürre, akciğer hastalıkları, astım bu tarz hastalıklara örnek olarak verilebilir. Öksürük şurubu kullanmak balgamlı öksürük halinde durumun daha da kötüye gitmesine neden olabilir. Bunun yerine öksürüğe doğal çözüm yöntemlerini deneyebilirsiniz…
Çocuklarda öksürük olayı çok sık görüldüğü bilinmektedir. Çocuklar çok hareketli olduğu için terlemelerle beraber öksürük kendini gösterir. Aslında bu öksürükler solunum yolu enfeksiyonların habercisi olabilir. Çocuklarda öksürüğe iyi gelen şeyler ve nelere dikkat etmemiz gerekir bunlara değinelim:
Çocuklara evde uygulayabileceğiniz en güzel yöntem; bir bardak sütü ısıtın. İki yemek kaşığı balı sütün içine ekleyerek karıştırın. Karışımın içine biraz da karabiber ekleyin. Daha sonra çocuğunuza bu karışımı içirin. Bunun dışında günlük su tüketim sayısını arttırarak özellikle balgamlı öksürük sorunlarını azaltabilirsiniz. Bazı bitkisel çaylar bir çay bardağı olacak kadar hazırlanarak çocuklara verilebilir. Bunlar ıhlamur, adaçayı, yasemin olabilir.
Öksürük nedenlerini kuru ve balgamlı olmak üzere iki başlık altında inceleyeceğiz.
Öksürük oluşumunu etkileyen birçok etken vardır. Üst solunum yolu hastalıkları; nezle, grip, farenjit, astım gibi hastalıklar kuru öksürüp tipine neden olur. Boğazda sürekli gıcıklık hissi vererek öksürme savunmasını harekete geçirir.
Üst solunum yolu hastalıklarından sinüzit, bronşit gibi hastalıklarda balgamlı öksürüğe neden olur. Öksürme durumunda balgam dışarı atılmaya zorlandırılır. Kronik akut öksürük ise geçmeyen öksürük tipleridir. Senelerce öksürük şikâyeti devam edebilmektedir.
Bebekler ilk 12 aylık süreçte vücut dirençleri çok güçsüz olduğu için kolay hastalanırlar. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları bebeklerde çok sık görülmektedir. Buna bağlı olarak da bebeklerde öksürük oluşur. Bebeklerde öksürük savunma mekanizmasını harekete geçiren etkenler ortaya çıkartılıp bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Öksürme isteği baskısı tehlike oluşturabilecek farklı sonuçlara yol açabilir.
Sorusunu yanıtlayacak olursak; öncelikle öksürüğün bebeklerde 3-4 gün ya da 2-3 hafta sürebileceğini unutmamak gerekir. Bebeklerde öksürük ilaçları kullanmamak gerekir. Öksürüğü kesmek yerine öksürüğe neden olan hastalıkları bulup çözmemiz gerekir. Bebeklerde öksürük için evde bitkisel çözüm önerileri şunlardır:
Öksürük şikâyetlerinin en rahatsız edici olanı gece başlayan öksürüklerdir. Uykuyu altüst eden ve geçmeyen öksürükler için birkaç yöntem deneyerek rahat uyuyabilirsiniz. Geçmeyen öksürük için ne yapmalı? Sorusunun yanıtı için öneriler şunlardır:
Öksürüğe kesin çözüm yöntemleri vardır. Tabii bu durum yine de kişiden kişiye değişebilir. Öksürüğü ne keser? Bu yöntemlerden bahsedelim…
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu öksürük için kür önerilerinde bulundu. İşte o merak edilen kürler.
Balgamlı öksürük için kür:
KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR