Hünnapın faydaları son yıllarda kanıtlanmıştır ve pek çok hastalık ve vitamin eksikliği için önerilmektedir. A ve C vitamini bakımından fazlasıyla zengin bir içeriği bulunan hünnap aslında Çin ve Asya bölgelerinde sıkça tüketilen meyveler arasında yer alıyor. Görünüş itibariyle hurmayı andıran ve şifa deposu olarak adlandırılan hünnap hakkında merak edilen tüm detayları içeriğimizde bir araya derledik. İşte hünnapın faydaları ve zararları.
Demir, çinko, potasyum, magnezyum ve manganez açısından oldukça zengin meyvelerden biri olan taze hünnap bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir. Öte yandan güçlü bir antioksidan olması sebebiyle düzenli tüketilmesi önerilen taze hünnabın faydaları şunlardır:
Doğadaki diğer meyveler gibi zengin içeriğiyle dikkat çeken hünnap özellikle hamile olan ya da emziren anneler için dikkatli tüketilmesi gereken meyvelerdendir. Böyle durumlarda mutlaka doktora danışılarak tüketilmesi gerekin hünnap meyvesinin bilinen ciddi bir zararı yoktur. Lakin alerjik reaksiyonlara sahip bünyelerde gözlemlenerek tüketilmesinde fayda var. Bunlar dışında her meyve ve sebzede olduğu gibi aşırı tüketim durumlarından belli başlı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Lifli bir yapısı olmasından dolayı sık ve fazla tüketilen hünnap bazı kişilerde ishale neden olabilir. Son olarak da belli başlı antidepresan ilaçları ya da kronik rahatsızlıklar için alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemesi önerilir. Bu tarz ilaçları kullanım zorunluluğunuz bulunuyorsa mutlaka doktorunuzla görüşerek tüketmelisiniz.
Hünnap tüketim itibariyle farklı versiyonları kullanılarak birkaç alanda kullanılabilir. Genellikle taze haliyle meyve olarak günlük olarak tercih edebileceğiniz hünnap meyvesinin aynı zamanda kurutulmuşlarına da ulaşmak mümkündür. Kuru yemişlerle birlikle kurutulmuş halini yiyebileceğiniz gibi çayı da demlenebilir. Özellikle diyet yapan ve formunu korumak isteyen kişiler kurutulmuş hünnap meyvesini ara öğünlerde tercih edebiliyor. Bunların dışında reçeli ve marmelat olarak da yenilebilen hünnap yemeklere de atılabilir. Hatta bazı yörelerde sirkesi yapılarak salatalar tatlandırıcı olarak kullanılabiliyor.