Rahim ağzı enfeksiyonu enfeksiyonlar, kimyasal veya fiziksel tahrişler ve alerji gibi bir dizi faktörden kaynaklanabilen, ve vajinal akıntı, kaşıntı veya cinsel ilişki sırasında ile ağrı gibi belirtileri olan rahim ağzı enfeksiyonu nedir? Nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenler haberimizde...
RAHİM AĞZI ENFEKSİYONU (SERVİSİT) NEDİR?
Bilimsel adı servisit olan rahim ağzı iltihabı, serviksin iltihaplanması ve tahrişidir. Rahim ağzı iltihabı cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Bunların en yaygın olanları klamidya ve gonore'dir. Trichomoniasis ve genital herpes de rahim ağzı iltihabına neden olabilir.
Bazı durumlarda, servisit enfeksiyondan kaynaklanmaz. Travma, sık sık duş almak veya kimyasal tahriş edici maddelere maruz kalma nedeniyle de gelişebilir.
RAHİM AĞZI ENFEKSİYONU BELİRTİLERİ
Rahim ağzı enfeksiyonu genellikle hiçbir belirti vermez, ancak bazı kadınlar cinsel ilişki, vajinal kaşıntı, kanlı vajinal akıntı veya adet dönemleri arasında (genellikle vajinal ilişkiden sonra) vajinal lekelenme veya kanama sırasında ağrı hissederler. Üretra (idrar tüpü) da enfekte olursa, idrar yaparken yanma hissedebilir veya daha sık idrara çıkabilirsiniz.
Pelvik inflamatuar hastalık (PID) adı verilen bir durum sonucunda enfeksiyon rahim, fallop tüpleri veya yumurtalıklara da yayılarak karın ağrısı ve ateşe neden olabilir.
RAHİM AĞZI ENFEKSİYONU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavi, sahip olduğunuz enfeksiyon türüne göre değişiklik gösterebilir. Yeni veya birden fazla cinsel partnerle korunmasız vajinal ilişki gibi cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon için risk faktörleriniz varsa veya fiziksel muayene rahim ağzı enfeksiyonuna sahip olabileceğinizi gösteriyorsa, antibiyotiklerle tedaviye başlayabilirsiniz.
Belsoğukluğu genellikle antibiyotik seftriakson ve bir doz oral azitromisin enjeksiyonu ile tedavi edilir. Klamidya tipik olarak azitromisin, doksisiklin, ofloksasin veya levofloksasin gibi oral antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotik metronidazol ise trichomoniasis tedavisinde etkilidir. Bu antibiyotiklerden herhangi birine alerjiniz varsa, bir başka alternatif ilaç reçete edilebilir.
Genital herpes için dedoktorunuz antiviral bir ilaç yazabilir.
Genital herpes'e sahipseniz ilacı 10 gün kullanmanız gerekecektir. Tekrarlayan uçuk salgınları için ilacı üç ila beş gün süreyle alabilirsiniz.
Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon teşhisi konulursa, yakın zamandaki cinsel partnerlere, test ve tedavi için bir sağlık uzmanına görünmeleri gerektiğini söylemeniz önemlidir.
Travma veya RİA'nın (rahim içi araç, spiral) neden olduğu enfeksiyon, bakteri türüne yönelik bir antibiyotikle tedavi edilir. İlişkili iltihap, birkaç gün ila birkaç hafta içinde iyileşir. Ayrıca daha fazla tahriş olmasını önlemek için semptomlar iyileşene kadar cinsel ilişkiden kaçınmak iyileşme sürecine yardımcı olacaktır.