Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan ve "fesleğen" ile sıklıkla karıştırılan mor reyhan saksılarda dahi kolayca yetişebilen güzel kokulu bir bitkidir. Salatalar, et yemekleri, kış çayları ve daha pek çok yemeğe takviye olarak eklenen mor reyhan Osmanlı döneminden beri şerbet olarak da kullanılıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde severek içebileceğiniz bu mor reyhan şerbetinin faydaları nelerdir sizler için araştırdık.
Fesleğene çok benzeyen ve sadece aromasıyla ayırabileceğiniz mor reyhan antioksidan oranı yüksek bitkilerden biridir. Kış çayı olarak soğuk algınlığı gibi hastalıklarda şifa olabilen mor reyhan, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de fazlasıyla etkilidir. Ödem attırma özelliği olan bu kokulu bitki aynı zamanda da kalp sağlığı açısından önerilir. Evinizde kısa sürelerde hazırlayarak ister meşrubat olarak isterseniz de misafirlerinize ikram edebileceğiniz mor reyhan şerbetinin faydaları ise şunlardır:
Doğrudan güneş görmeyen ve ılık ortamlarda kolayca yetiştirilen reyhan bitkisini çiçek tohumu satan yerlerden alarak kendinizde yetiştirebilirsiniz. Ancak kurutulmuş halini almak isterseniz aktarlardan ya da organik ürün satan yerlere bakmanız gerekecek. Yaz aylarında manavlardan da temin edilebilir. Evinizde birkaç malzemeyle yapabileceğiniz ve rengiyle içinizi açacak olan mor reyhan şerbeti tarifi şu şekildedir:
Malzemeler:
Yapılışı:
Buzdolabına alınarak saklanan mor reyhan şerbeti ne kadar bekletilir, kaç günde tüketilebilir diye düşünebilirsiniz. Verdiğimiz tarif 2 litre olduğu için genellikle bir ya da iki günde bitecektir. Ancak hazırlanan herhangi bir mor reyhan şerbeti en fazla 5 günde tüketilerek yenisi yapılabilir.
Faydalarıyla kendinden söz ettiren ve yaz aylarında da sık sık serinlemek için tercih edilen mor reyhan şerbeti yemeklerin yanında ikram edilebileceği gibi direkt olarak da içilebilir. Yapımı kolay olan bu tarz şerbetleri taze olarak tüketmek çok daha faydalı olacaktır. O nedenle kişi sayısına göre malzeme miktarınızı azaltıp artırarak doğal bir denge sağlanabilir.
Günlük olarak tüketilebilen mor reyhan şerbeti için uzman görüşlerine bakıldığında günde 3 bardak tüketilmesinin faydalı olduğu görülebilir. Günlük öğünlerden sonra 1'er barak içerek bu miktarı tamamlayabilirsiniz.
Daha fazla içilmesi farklı rahatsızlıkları tetikleyebilir. Aynı zamanda şeker tüketimini azaltmaya çalışıyorsanız bu şerbeti şekersiz olarak içmeniz daha faydalı olacaktır. Yine şeker oranını düşürerek hafif şekerli yaparak içilebildiği gibi yapım aşamasında içerisine 1 adet çubuk tarçın da ilave edebilirsiniz.
Her doğal içerikli gıdada olduğu gibi mor reyhan şerbetinde de kullanım miktarına dikkat etmek önemlidir. Henüz ciddi bir rahatsızlığa sebebiyet vermemiş olmasa günlük tüketim miktarını aşmamakta yarar var.
Özellikle ciddi rahatsızlıklar sebebiyle güçlü içeriği bulunan ilaç kullananların mutlaka doktoruna danışarak tüketmesi gereken mor reyhan şerbetini bebeklere içirmemek gerekir. Bunun dışında çok fazla tüketilen reyhan şerbeti böbrek ve karaciğeri yorabilir. Aynı zamanda çok hassas ve alerjik bir vücudu bulunan kişilerde doktoruna danışmadan tüketmemelidir.