Firuze bakır ve alüminyumdan oluşmuş hidratlanmış bir fosfattır. Bu da Firuzenin suyu emen bir yapıya sahip olduğu anlamına gelir. Gözenekli bir yapısı vardır, mineralin sertliği Mohs ölçeğinde 5-6 arasındadır. Bu değerli taş dünyanın farklı bölgelerinde aksesuardan takı yapımına kadar pek çok alanda kullanılmıştır. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Kuzey Amerika'nın eski yerlileri, Firuze taşını heykel yapımında kullanmışlardır. Günümüzde en önemli kullanımı, mücevher ve süs eşyalarının üretimidir. Firuze taşına dair detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Tıpkı diğer kristaller gibi Firuze de güçlü bir şifa taşı olarak bilinir. Peki, Firuze taşı faydaları nelerdir?
Firuze taşı ne işe yarar diyorsanız, diğer şifalı taşlar arasında 'iletişim taşı' olarak bilinir. Günümüzde alternatif tıp uygulamaları ile uğraşanlar, topluluk önünde konuşmaktan çekinen insanlara Firuze taşını önerir. Onlara göre bu kristal, kişinin daha anlamlı, özgüvenli ve etkileyici bir konuşmacı olmasına yardımcı olur.
Genel olarak bu kristalin mental ve fiziksel anlamda birçok faydası bulunur. Bu taş güçlendirdiği bir diğer duygu ise arkadaşlıktır. İkili ilişkileri pozitif yönde etkiler. Aynı zamanda insanların inançlarının kuvvetlenmesine ve ataletten kurtulmalarına yardımcı olur.
Firuze, başarılı bir meditasyon gerçekleştirmeye yarayan huzur verici, topraklayıcı bir enerjiyi temsil eder. Bilinçüstüne ulaşmak ve ruhsal dünyanın kapılarını aralamak için yardımcı olur. Bu kristal, sezgileri güçlendirebilir ve aynı zamanda manevi arınma için de yararlıdır.
Boğaz çakrasıyla bağlantı halindedir ve iletişim yeteneğini güçlendirir. Firuze taşı anlamı sevgidir, bağışlayıcı olmayı, aşkı kabul etmeyi ve kısıtlayıcı duvarları yıkmaya destek olur.
Firuze, eşsiz rengi ile dünyanın en çok talep edilen taşlarından biridir. Peki, gerçek Firuze taşı nasıl anlaşılır? Bu kristalin gerçek olup olmadığını anlamak kolaydır. Hakiki olanı kesinlikle pahada daha ağırdır. Ayrıca görüntüsünden de anlaşılır, Firuze en çok sahte örneklere sahip kristallerden biridir. Boyalı olduğunu anlamak için asetona batırabilirsiniz. Eğer renk veriyorsa taşınız sahte demektir. Ayrıca bu taşın reçineden yapılan sahteleri de mevcuttur. Bir iğneyi çakmak yardımı ile ısıtın ve taşa batırın. Eriyor ve içine giriyorsa büyük ihtimalle reçineden üretilmiştir.
Firuze taşı nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, ılık ve sabunlu suyla yavaşça ovalayarak kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Fakat güçlü formüle sahip temizleyici maddeler kullanılmamalıdır. Çünkü bazı Firuzelerin yüzeyleri pürüzsüz hale getirilmek için çeşitli kimyasal işlemlerden geçer. Bu yüksek kimyasallı ürünler işlem görmüş taşın formuna zarar verebilir.