Enginar sirkesinin faydaları üzerine yapılmış birçok araştırma bulunmaktadır. Enginar sirkesinin başlıca fayda sağladığı alanlar olarak karaciğer ve beyindir. Ayrıca kanser ve kansızlık probleminin önüne geçtiği bilinmektedir. Öte yandan enginar sirkesi cilde faydaları da oldukça önemli boyutlardadır.
Enginar sirkesinin içinde bulunan maddeler vesilesiyle birçok kanser hastalığının oluşma ihtimalini yok etmesiyle bilinir. Özellikle Meme kanseri, prostat kanseri gibi korkutucu hastalıklardan kendinizi sakınabilmeniz için enginar sirkesi mutlaka tüketilmelidir. Enginar sirkesi insanlara daha uzun ve sağlıklı bir ömür sunar. Ve Kanser için bitkisel çözüm yöntemleri araştıran kişiler için enginar sirkesi biçilmiş kaftandır.
Enginar sirkesi kansızlık problemini çözen bir besin olarak dikkat çeker. Bir insanın günlük demir ihtiyacının yaklaşık olarak %10'luk bir kısmını enginar sirkesi tek başına karşılayabilir. Vücuttaki demir oranını yükseltir ve demir eksikliği kaynaklı hastalıkların da oluşmasının önüne geçer. Enginar sirkesi, kansızlıkla savaşmanın ötesinde ayrıca çok sıkı bir bağışıklık sistemini dostudur. Uzmanlar tarafından hamilelik sürecindeki kan değerlerinin ideal seviyelerde tutulması için enginar sirkesinin tüketimi oldukça önemlidir.
Metabolik rahatsızlıklarla başı dertte olan veya bağırsak sorunları yaşayanların mutlaka tüketmesi gereken enginar sirkesi, bağırsakların daha sağlıklı şekilde çalışmasına katkı sağlar. Kabızlığı ortadan kaldıran enginar sirkesi, bağırsaklarda oluşan parazitleri de temizlemesiyle bilinmektedir. Metabolizmanın hareketlenmesini ve daha sorunsuz bir metabolik sistem için oldukça önemlidir. Bağırsaklarda oluşabilecek iltihapların da temizlenmesini katıda bulunan enginar sirkesi, kesinlikle günlük tüketim listemize dahil edilmesi gereken bir besindir.
Enginar sebzesinin akıllara gelen ilk en önemli özelliği karaciğeri ve beyni korumasıdır. Enginar sirkesi karaciğerin çok daha fazla işlevsel bir şekilde çalışmasına katkıda bulunurken safra üretimini de pozitif bir şekilde etkileyerek karaciğer temizliğini sağlar ve daha sağlıklı olunmasına yardımcı olur. Hem karaciğerinizin doğru çalışması hem de safra üretimindeki dengeli seviye sizi karşılaşabileceğiniz birçok hastalıktan da koruyacaktır. K vitamini zengini enginar sebzesi beyne de oldukça faydalıdır. Bünyesindeki K vitamini sayesinde beyindeki hücrelerin daha güçlü olmasını sağlar. Yapılan araştırmalara göre enginar sirkesi tüketen kişilerin tüketmeyenlere oranlara daha dinamik oldukları kanıtlanmıştır.
Bünyesinde antioksidan özellikler barındıran enginar sirkesi cildi sivilce, akne ve siyah noktalardan arındırmaya katkıda bulunmaktadır. Cilt bakımı konusunda da etkilidir.
Enginar sirkesi yapmak için başlangıçta temizlenen enginarlar küçük küçük doğranır ve orta boy bir kavanoza eklenir ve üzerine su eklenir. Kavanozlanan enginarların üzerine 3 kaşık kadar sirke veya bal eklenir. Ve kavanoz özenle karıştırılır. 20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla yardımıyla karıştırılan enginar sirkesi takriben 3 ay boyunca kurulduğu kavanozun içerisinde bekletilir. 3 ayın sonunda enginar sirkesi kullanıma hazır hale gelecektir.
Herkesin mutfağında bulunmamasından kaynaklı olarak enginar sirkesi nasıl kullanılır sorusunun cevabı da önemli bir soru işaretidir. Çoğunlukla salatalarda kullanılan enginar sirkesi günlük olarak tükettiğiniz suyun içerisine de katılabilmektedir. Metabolizma hızını arttırdığı için aşırı kullanımda ishale yol açabildiği bilinmektedir. Öte yandan cilt temizliği için de enginar sirkesi kullanabilirsiniz
Enginar sirkesi ile zayıflama metodu son dönemlerde oldukça revaçta olan bir zayıflama yöntemidir. Enginar sirkesi zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Özellikle ödem atma noktasında oldukça faydalıdır ve bağırsakların doğru çalışmasına katkıda bulunur. Ayrıca lifli yapısı dolayısıyla da tok tutar. Yağ yakma noktasında önemli bir fayda sağladığı ifade edilmektedir.
Enginar sirkesinin zararları veya yan etkileri üzerinde yapılan araştırmalarda herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır. Fakat mide rahatsızlığı bulunanların veya kronik ilaç kullananların aşırı derecede tüketmesi tavsiye edilmemektedir.