Yumurta akı, hayvansal protein bakımından en önemli besinler arasındadır. İçindeki protein çeşitliliği çok fazladır. Bunlar, lizozimler, ovotransferin, ovalbüminler ve ovomukoidlerdir. Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan yumurta akı, içindeki protein ile kas gelişimine yardımcı olur. 8 esansiyel amino aside sahip olmasından dolayı biyolojik anlamda mühimdir, ayrıca yumurta akında yeterli miktarda, B vitaminleri, potasyum, sodyum ve selenyum vardır. Bilinenin aksine, yumurta beyazındaki proteinler pişirildiğinde vücut tarafından daha kolay işlenir. Bundan dolayı yumurtayı çiğ olarak tüketmenin hiçbir faydası yoktur. Çiğ yenildiği takdirde, yumurtada bulunan Salmonella bakterisi ölmez. Yüksek ateşe, mide bulantısına ve zehirlenmeye yol açar. YUMURTA BEYAZI FAYDALARI NELERDİR? Yumurta akında kalsiyum bulunur. Bu yüzden dişler ve kemikler için çok yararlıdır. Küçük çocuklarda rastlanan ve bir kemik hastalığı olan raşitizme karşı etkilidir. İlerleyen yaşlarda osteoporoza yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur. B2 ve B12 vitamini açısından zengin olan yumurta beyazı, migren ve farklı nedenlerden kaynaklı baş ağrılarını önlemeye yardımcıdır. Boyun ve sırt ağrılarının oluşmasını engellemeye çalışır. Vitamin ve mineral takviyeleri gibi çalışır. Bu anlamda, gelişme çağındaki çocukların ve ergenlerin beslenme düzeninde yer alması gereken önemli bir besindir. Tiamin, riboflavin, magnezyum, manganez, selenyum, demir ve protein maddeleri ile doludur. Yetişkinler için de çok faydalıdır, özellikle menopoza girmiş kadınları kronik rahatsızlıklardan korur. Aşırı kilolu ve obezitesi olan insanların yumurta akını tüketmeleri tavsiye edilir. Sarısına göre kalorisi ve yağ oranı daha düşüktür. Enerjiyi artırırken tokluk hissi verir. YUMURTA BEYAZI NE İŞE YARAR? Vücutta demir eksikliği sonucu meydana gelen, kansızlığa, yorgunluğa ve saç dökülmesine iyi gelir. Yumurta beyazındaki manganez ve magnezyum, özellikle yaşlı insanlarda oluşan halsizliği hafifletmede başarılıdır. Yumurta akındaki kolin, sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur. Vücutta metilasyon sürecini kolaylaştırır. DNA oluşturmayı sağlar ve sinir sistemini sağlıklı tutar. Kasların güçlü olmasını sağlayan proteine sahiptir. Sporcuların vücut geliştirme için kullandığı protein tozlarından tek farkı, organik ve katkı maddesiz olmasıdır. Küçük çocukların kahvaltılarda mutlaka tüketmesi gerekir. Kasların gelişmesini destekler ve kalsiyum sayesinde kemiklerin hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olur. YUMURTANIN SARISI MI DAHA SAĞLIKLI BEYAZI MI? Yumurtanın sarısı da en az beyazı kadar sağlıklıdır, ancak akının kalorisi daha düşük olduğu için kilo almayı engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden diyet yapanlar genellikle yumurta beyazından yapılmış omlet tüketirler. Sadece az miktarda doymuş yağ, protein ve farklı besin değerleri bulunur. Her ne kadar kalorisi yüksek olsa bile, yumurtanın sarısı beyazına göre daha fazla proteine sahiptir. YUMURTA BEYAZININ KEMİKLERE FAYDALARI NELERDİR? Yumurta akında bulunan D vitamini, kemik ve diş sağlığı ile yakından ilgilidir. Kemiklerin kuvvetli olması ve gelişmesi için vücuda kalsiyum ve fosfor sağlar. D vitamini ayrıca, bağışıklık sistemi de dahil olmak üzere hücrelerin büyümesine katkı sağlar. YUMURTA BEYAZI VİTAMİNLERİ NELERDİR? Başta protein olmak üzere yumurta akında, A, B, B2, B5, B9, B12, D, E vitaminleri vardır. İçindeki mineraller arasında ise, fosfor, çinko, sodyum, potasyum, magnezyum, manganez ve demir bulunur. YUMURTA BEYAZININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR? Sık sık yumurta akı tüketmek cildi, yaşlılığın getirdiği zararlı etkilerden korur. Cildin sıkılaşmasına yardımcı olur ve kırışıklıkların görünümünü düzeltir. E vitamini ile cilde parlaklık verir ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Yağlı ve karma cilde sahip olanlara, yumurta akı maskesi çok fayda sağlar. Gözenekleri sıkılaştırır, akne, sivilce ve siyah nokta oluşumunu büyük ölçüde engeller.