Kombu çayı, adını son yıllarda daha çok duyurabilmiş olsa da aslında geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır. İlk olarak Doğu Asya'da hazırlanarak tüketilmeye başlayan, buradan dünyanın çeşitli yerlerine yayılarak ünlenen kombu çayının içeriği hakkında yararlı maya ve bakterilerden oluştuğu söylenebilir.
Kombu çayının faydaları nelerdir?
• Yağ yakımını hızlandırır, fazla kilolardan kurtulmayı mümkün kılar.
• İltihaplara karşı vücudun bağışıklık sistemini destekler, iltihaplı bölgelerin daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
• Zararlı maddelerin vücuttan atılması işleminde etkin rol alır.
• Kan dolaşımını düzenler, bu sayede tansiyon sorununu önler. Özellikle yüksek tansiyonu olanlara doktor kontrolünde kombu çayı içmesi önerilebilir.
• Vücudu olası kalp ve damar hastalıklarından korur.
• Sinir sisteminin işlevlerini destekler.
• Alerjik reaksiyonların daha çabuk bir şekilde sona ermesine yardımcı olur.
• Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.
• Baş ağrılarını giderir.
• Saç sağlığına iyi gelir. Saçların normalden daha hızlı bir şekilde uzamasına yardımcı olur. Saç köklerini güçlendirerek saç derisinde ortaya çıkması muhtemel problemlerin önüne geçer.
• Harici olarak cilt üzerinde kullanımında cildi gençleştirir, nemlendirir ve kırışıklıkları önler.
Kombu çayı nasıl yapılır?
Malzemeler:
• 3 litre su
• Kombucha mayası
• 1,5 su bardağı toz şeker
• 10 poşet siyah çay
Hazırlanışı:
• Çelik bir tencerenin içerisine 3 litre su kotun.
• Su kaynayınca içine toz şeker ilave edin.
• 5 dakika kadar bu şekilde kaynamasını sağlayın.
• Kaynadıktan sonra tencereyi ocaktan alın, içine siyah çay ekleyin.
• 15 dakika da bu şekilde demlendikten sonra çayları metal bir kaşık ile tencerenin içinden alın.
• Karışım soğuduktan sonra büyük bir kavanoza aktarın.
• Kombucha mayasını ılık bir suda yıkayın, daha sonra kavanozun içine ekleyin.
• Kavanozu bir tülbentle sarın, ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
• Kavanozu oda sıcaklığında 4-10 gün arasında mayalın.
• Ardından dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.