Aşotu ismiyle de anılan kişniş tohumu pek çok ülkede baharat olarak tercih ediliyor. Alternatif tıpta şifa niyetine kullanılan hatta kozmetik sanayisinde de sıklıkla tercih edilen kişniş tohumu farklı tüketim alternatifleriyle pek çok fayda sağlıyor. Aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz bu dünyaca bilinen kişniş tohumu hakkında meraka edilen tüm detayları sizler için bir araya topladık.
Sonbahar dönemlerinde sıklıkla tüketilmesi önerilen kişniş tohumu "mikrop öldüren" tanımlamasıyla çok anılır. Güçlü antioksidan özelliğiyle dikkat çeken bu bitki A/B vitamini, magnezyum, demir, potasyum ve manganez bakımında da zengindir. Mineral eksikliğinde tüketilmesi önerilen ve çoğu beslenme uzmanının faydalarını listelediği kişniş tohumu sindirim sisteminin de en iyi dostlarından biridir. Vücuttan zararlı mikropların kısa sürelerde atılmasını sağlayan ve genellikle yemeklere, turşulara eklenmesi söylenen kişniş tohumun faydaları şunlardır:
Lifli dokusuyla dikkat çeken kişniş tohumu ile zayıflama ve form korumak mümkündür. Bu nedenle düzenli olarak kişniş tohumu çayı tüketilebilir. Ancak kişnişin genel kullanım alanlarına bakıldığında ilk sırayı baharat olarak tüketilmesi alıyor.
Çoğu kişi tohum halindeki kişnişi direkt yemeklerine ve turşularına ilave ederken bazı kişiler toz haline getirilmiş kişnişi de kullanabilir. Et ve tavuk gibi et yemeklerinde severek kullanabileceğiniz kişniş tohumunu aynı zamanda nohut, fasulye gibi kuru gıdalara da ilave edebilirsiniz.
Eğer tadından dolayı severek tüketemiyorsanız kişniş tohumlarını haşlayıp biraz yoğurt ya da bal ilavesiyle de günlük olarak yiyebilirsiniz. Diğer mevsimlik yeşilliklerle de salatalara eşlik edebilen kişniş tohumu özellikle kış aylarında çay olarak tercih edilir.
Çeşitli enfeksiyonların engellenmesi ve sakinleştirme özelliğiyle dikkat çeken kişniş çayının faydaları arasında dinçlik hissi vermesi de yer alır. Kolayca demleyebileceğiniz ve aşırıya kaçmadan tüketebileceğiniz bu çay sayesinde bağışıklık sisteminize bir kalkan oluşturabilirsiniz. Ancak fazla kullanımda alerjik reaksiyonlar verebilen kişniş çayı günde 1 bardaktan fazla tüketilmemelidir.
Özellikle de kronik rahatsızlığı bulunan ve sürekli ilaç kullanan kişiler doktoruna danışmadan bu çayı ve bitkiyi tüketmemelidir. 10 dakikada demlenen kişniş tohumu çayını şu şekilde hazırlayabilirsiniz: