Kerevizin faydaları nelerdir? Hem yaz hem kış mevsiminde tüketilen kereviz Apiaceae familyası içerisinde yer alır. Kerevizin yetişme süresi iki yıllıktır. Akşam sofralarının vazgeçilmezi olan bu bitkinin köklerinden yemek yapılmaktadır. Yaprakları ise salata yapımında kullanılmaktadır. Kalorisi düşük olduğu için özelikle zayıflama dönemlerinde vatandaşların vazgeçilmezi haline geliyor. K vitamini, C vitamini, potasyum, folat ve B6 vitamini gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra mükemmel bir antioksidan olan kerevizin faydaları arasında karaciğer, böbrek ve idrar yolu enfeksiyonlarını önler. Tansiyonu düşürme etkisi bilinen kereviz kan damarlarının genişlemesine yardımcı oluyor. Peki kerevizin faydaları nelerdir? Kereviz salatası ve yemeği nasıl yapılır? Kereviz neye iyi gelir?
Binbir derde deva olan kereviz maydonozgiller grubunda yer alıyor. Yeşil yapraklı sebze olan kereviz faydalarıyla şaşırtıyor. Hem mineral hem vitaminler açısından zengin bir besin kaynağı olan kereviz kış mevsiminin vazgeçilmez sebzesi olarak karşımıza çıkıyor. Kereviz içerisinde C vitamini, D vitamini, A vitamini, B6 ve B12 vitaminleri barındırır. Antioksidan özelliği sayesinde kereviz vücudu temizler.
İşte muhteşem besin kaynağı olan kerevizin faydaları
Mutfaklarda yeşil yapraklı sebzelerden en çok tercih edilen şüphesiz kereviz salatası oluyor. Hem kalorisi düşük hem besin değeri yüksek kereviz salatası malzemeleri ve tarifiyle merak ediliyor. İşte kereviz salatasının yapılışı ve malzemeleri…
Malzemeler
2 adet orta boy kereviz
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 adet limon suyu
1,5 çay kaşığı tuz
1 diş sarımsak
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
Yapılışı
Kabuğunu soyduğunuz kerevizi rendenin kalın tarafıyla rendeleyin. Kararmaması için limon suyu eklediğiniz su dolu geniş bir kaseye alın.
Başka bir kasede süzme yoğurt, tuz, sarımsak rendesi, mayonezi güzelce karıştırın.
Ardından sudan çıkarıp süzdüğünüz kerevizleri yoğurtlu karışıma ekleyin ve karıştırın.
Son olarak dövülmüş cevizleri de ekleyin, karıştırın.
Servis tabağına aldıktan sonra üzerine zeytinyağı gezdirin ve 3-4 adet yarım cevizle süsleyebilirsiniz.
Akşam sofraların vazgeçilmezi olan kereviz yemeği tarifi ve malzemeleriyle haberimizde yer alıyor. Düşük kalorili ve vitamin açısından zengin besin kaynağı olan kereviz yemeği genellikle kışın tüketiliyor. İşte kereviz yemeği yapılışı ve malzemeleri
Kereviz yemeği malzemeler
1 kg. kereviz
3 adet havuç
1 adet iri soğan
1 adet büyük patates
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı bardağı zeytinyağı
2 su bardağı portakal suyu
3 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Yeni aldığınız kerevizleri ilk önce bol suda yıkayın. Ardından kerevizleri ayıklayın ve küp küp doğrayın, pişirme işlemine geçene kadar limonlu suda bekletin. Herkese 2 limon. Soğanı yemeklik doğrayın ve tencereye alın, şeker, zeytinyağı ve tuz ilave ederek pembeleşene kadar kavurun. Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra kerevizler gibi doğrayın.
Havuçları soyun ve enine doğrayın. Pembeleşen soğana havuçları ilave edin ve 1-2 dakika kavurun. Daha sonra kereviz ve patatesleri ilave edin. 1-2 kez karıştırın ve 2 su bardağı portakal suyunu ilave edin. Yüksek ateşte 1 taşım kaynatın ve ocağı en kısığa alarak kerevizler yumuşayana kadar pişirin. Pişen kerevizleri biraz beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Çiğ kereviz tüketmekte en az yemeği ve salatası kadar faydalıdır. Kerevizi çiğ yerseniz, yüksek lifli içeriği çok fazla çiğnemenize sebep olacaktır. Yavaş yediğiniz çiğ kereviz sizi uzun süre tok tutacaktır.
Kereviz sapı sindirim problemlerine ve birçok sağlık sorununa iyi geliyor. Kerevizin sapı en az kendisi kadar faydalıdır. Kereviz C vitamini, beta karoten ve flavonoidler içerir, ve tek bir sapta bulunan en az 12 ek antioksidan besin türüne sahiptir. Kereviz suyu hastalığa neden olan patojenleri etkisiz hale getirir, iltihaplanmaların önüne geçer.Kerevizin sapında bulunan vitamin ve mineraller vücuda oldukça iyi gelir. Kerevizin lifli yapısı sayesinde sindirimi oldukça kolaydır, kilo kaybını da arttırır.
Kereviz yapraklarından salata veya detoks çayı yapabilirsiniz.
Kereviz Apiaceae familyası içinde yer alır ve yeşil yapraklı sebze grubundadır. Hem tadı hem kokusuyla sofraların sevilen yemekleri arasında yer alan kerevizin yararları oldukça fazladır. İyi bir lif kaynağı olduğu için kilo vermeye yardımcı olur. Kerevizin kökleri yemeklerde, yaprakları çorba veya et sularında ve sapları salatada kullanılabiliyor.
Kerevizin yararlarına değinecek olursak; Antioksidan kaynağıdır, iltihabı azaltır, kan basıncını düşürür, idrar yolu enfeksiyonlarını önler, sindirimi destekler, kanseri önler.
Kereviz suyunun vücuda etkisi nelerdir?