Uzun süre tok tutan ve yüksek lif içeren karnabaharın faydaları saymakla bitmiyor. Sindirimi ve hazmı kolay olan bu besin bağırsak hareketlerini düzenlediği için güçlü sebzeler arasında üst sıralarda yerini alıyor. Uzun süre tok tutmasından dolayı diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu sebzeyi şeker hastaları da rahatlıkla tüketilebilir. Öte yandan kalp sağlığına destek olurken bağışıklık sistemini de güçlendirir. Enfeksiyonlara ve kansere karşı da koruduğu biliniyor. Buna göre; karnabaharın faydaları nelerdir? Karnabahar nasıl tüketilmelidir?
KARNABAHARIN BİLİNMEYEN FAYDALARI
- Sindirimi düzenler, zararlı bakterileri vücuttan atar.
- Yüksek oranda A vitamini içerir. Bu sebepten dolayı katarakt hastalığına engel olur.
- Sinir sistemindeki hücreleri yeniler.
- Stres ve depresyon riskini azaltır.
- Karnabahar suyu beyin sağlığını korumaktadır. Alzheimer hastalığına engel olur.
- Regl sancılarına iyi gelir.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.
- Yüksek lif içerdiğinden kolesterolü dengeler.
- Kansere karşı güçlü bir savaşçıdır.
- Demir içeriği sayesinde kansızlığa iyi gelir.
KARNABAHARIN FAYDALARI
- Düzenli tüketildiğinde sinirimi düzenler ve vücuttan zararlı bakterilerin atılmasını sağlar.
- Metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur.
- Aşırı tüketiminde gaz problemi oluşturduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
- Sinir sistemini düzenleyerek stres ve depresyonu engeller.
- Uykusuzluk problemi için karnabahar suyu birebirdir.
- Göz sağlığına özellikle katarakt hastalığına iyi gelir.
- Beyin sağlığını korur. Hafızayı güçlendirir.
- K vitamini bakımından zengin olduğu için kemik ve kas yapısını güçlendirir
- Mesane torbasındaki taş ve kum oluşumunu engeller.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.
- Regl dönemindeki sancılara karşı karnabahar suyu kullanılır.
- Cilt sağlığına iyi gelir.
- Hücre yenileyici özelliği vardır.
- Yaşlanmayı giderir.
KARNABAHARDA HANGİ VİTAMİNLER VAR?
C, B1, B2 ve A vitaminlerini bulundururken kalsiyum, fosfor, potasyum, fosfat ve demir minerallerini içerir. Öte yandan bakır, manganez, çinko ve demir kaynağıdır.
KARNABAHAR ÇOK GAZ YAPAR MI?
Karnabaharın aşırı tüketimi gaz sancısına neden olabilir. Bu bakımdan düzenli oranda tüketilmelidir.
KARNABAHAR HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?
- Antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemini iyileştirir.
- Kalsiyum oranı fazla olduğu için kemik ve diş sağlığına faydalıdır.
- Kalp ve damar hastalıklarına ve tansiyona iyi geldiği bilinir.
- Metabolizma rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kansızlığa iyi gelir. Bu yüzden halsizlik ve yorgunlukta ortadan kalkar.
- Kansere karşı özellikle de mide, göğüs ve bağırsak kanserlerine karşı korur.
- Yağ yakıcı özelliği olduğundan kilo vermede yardımcıdır.
KARNABAHAR NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Karnabahar fırında yapıldığı gibi, tencere yemeği de yapılabilir. Öte yandan karnabahar salatası da yapılabilir. Vitamin deposu olduğundan pek çok alanda kullanılır ve tüketilir.
KARNABAHAR NEREDE BULUNUR?
Turpgillerden olan aileye aittir. Yaprakları lahana yaprağına benzer. Vatanı Doğu Akdeniz Bölgesi'dir. 2 yıllık otsu bitkidir. Çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüme sahiptir.
KARNABAHARIN ZARARLARI