Karanfil hem bütün hem de toz halinde bulunan, farklı şekillerde tüketilebilen kokulu bir tomurcuk türüdür. Ağız kokusu ve diş eti iltihapları için kullanılan karanfil aynı zamanda sindirim ve bağışıklık sistemi için de doğanın sunduğu mucizevi bir ilaçtır.
KARANFİLİN FAYDALARI
- Güçlü antioksidan bileşenleri ile zararlı hücrelerin vücutta büyümesini engeller.
- Metabolizma ve sindirim sistemi için ihtiyaç duyulan minerallere sahiptir.
- Kemik hastalıkları için faydalıdır. İçeriğinde magnez bulunduğu için kemiklerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
- Yemeklerde hoş kokusu ve aroması ile lezzetli bir tat elde etmenizi sağlar.
- Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını ve temizlenmesini sağlar.
- İnsülin özelliği ile kan şekerini düzenler.
- Mide sorunları yaşayanlar için rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
- Baş ve diş ağrısına iyi gelir. Ağızda antiseptik bir özellik kazanarak ağız yaralarının oluşmasını da engeller.
KARANFİL NASIL KULLANILIR?
- Karanfilin kullanım alanları çok geniştir. Tatlılarda aroma katar. Meyve suyu ve reçellerde de baharat olarak tercih edilir.
- Bitki çayı olarak tüketilebilir.
- Diş ağrısı için toz halinde kullanılabilir.
- Çiğneme yöntemi ile kullanılabilir.
- Karanfil yağı olarak cilt ve saç sağlığında tercih edilebilir.
KARANFİL ÇİĞNEMEK NE İŞE YARAR?
Karanfil çiğnemek, solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Bunun nedeni antiseptik özelliğe sahip olmasıdır. Bu içeriği sayesinde boğazda meydana gelen şişlik, tahriş ve iltihapların iyileşmesi daha hızlı gerçekleşir. Bunun yanı sıra ishal kesicidir. Mide bulantısını geçirir. Özellikle yolculuklarda mide bulantısı yaşayan kişilerin çiğnemesi bu bulantıları azaltabilir. Karanfilin aynı zamanda enerji verici özelliği vardır ve kan şekeri ve karaciğer sorunlarında da fayda sağlar. Karanfil çiğnemek diş ağrıları için de doğal bir ağrı kesici yöntemidir.
KARANFİLİN ZARARLARI
- Bazı kişilerde alerjiye yol açabilir.
- 2 yaş altındaki bebeklerde kullanılmamalıdır, çocukların tüketiminde de düşük doz tercih edilmelidir.
- Fazla tüketim cinsel iktidarsızlığa yol açabilir.
- Ameliyat öncesinde tüketildiğinde kanı sulandırabileceği için kanama ihtimalini yükseltir.
- Bağımlılık yaratabilir.
- Yutulması dahilinde tomurcuk mideye zarar verebilir. Bu yüzden çiğnendikten sonra atılmalıdır.
- Kilo almak isteyen kişilerin kullanması önerilmez.
- Hamile ve emziren annelerin kullanmaması gerekir.
- Gargara yapıldığı ya da çiğnendiği zaman ağız sağlığına fayda sağlasa da fazla uygulamak diş etinin zarar görmesine yol açabilir.
- Kan şekerini düşürebilir.
KARANFİL KAYNATIP İÇMEK NEYE İYİ GELİR?
Sıcak su içerisinde kaynatılıp içilen karanfil suyu bağırsakların daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağlar. Düzenli bir şekilde içildiğinde iltihap ve kabızlık sorunlarını ortadan kaldırır. Karanfil aynı zamanda ateş düşürmede de etkilidir. Aynı zamanda kış aylarında da tüketilir. Bu tüketimde de bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
KARANFİL GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Her bitki, meyve ve sebzede olduğu gibi karanfilde de aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde antiseptik özelliği olduğu için 2 ya da 3 adet karanfili ağzınızda çiğneyerek tüketmeniz uygundur. Karanfil tomurcuğu tüketiminde çiğnedikten sonra tomurcukları yutmamaya dikkat edin. Bu şekilde tüketmek istemezseniz karanfili sıcak su içine atıp beklettikten sonra içebilirsiniz.
KARANFİL YAĞININ FAYDALARI
- Karanfil, çay ve çiğneyerek kullanılmasının yanı sıra yağ olarak da tercih edilebilir. Karanfil yağının faydaları ise şu şekildedir:
- Ağzı ve diş sağlığını korur, ağız kokusuna çözüm sağlar.
- Ağız yaralarını iyileştirir.
- Viral enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.
- Kulak ağrısının azalmasına yardımcı olur.
- Mantarın iyileşmesine katkı sağlar.
- Cilt sorunlarına iyi gelir.
- Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Kan dolaşımının daha düzenli olmasını sağlar. Enerji vericidir.
- Bağırsakta meydana gelen bakterileri temizler.
KARANFİLİN SAÇA FAYDALARI
Karanfilin düzenli kullanılması saç köklerini güçlendirmek, yıpranmış ve çabuk kırılan saçları onarmak, yeni saçların çıkmasını sağlamak, hızlı saç uzaması ve daha kolay bir şekil almasına yardımcı olur.