Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Vücudun direncini artıran ve tansiyona iyi gelen alıç sirkesi faydaları merak ediliyor. Elma ve üzüm sirkesinden daha çok faydası olduğu söylenen alıç sirkesi meyvesi halk arasında aluç, yemişen diye de bilinen sevilen bir besindir. Ülkemizde pek çok bölgede yetişen alıç sirkesinde A,B1,B2 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, magnezyum içeriği sayesinde günlük vitamin ihtiyacını karşılar, vitamin eksikliğini önler. Peki Alıç sirkesinin faydaları nelerdir? Alıç sirkesi nasıl yapılır ve kullanılır? Alıç sirkesi neye iyi gelir? İşte merak edilenler…
Alıç sirkesinin en büyük özelliği tansiyona iyi gelmesi olarak biliniyor. Alıç sirkesi halk arasında aluç, yemişen olarak da bilinen alıç meyvesinden elde edilir. İçeriğindeki asit oranı yüksek olduğu için fazla tüketildiğinde vücuda zarar verebilir. İçeriğindeki yüksek asitten dolayı ölçülü kullanılmalıdır.
İşte alıç sirkesinin mucizevi faydaları;
Alıç sirkesi yüksek asit içerdiğinden ölçülü bir şekilde kullanılması tavsiye edilir. Yemeklerinize farklı bir tat ve aroma katmak için de alıç sirkesi kullanabilirsiniz. Aynı şekilde salatalarda tat vermesi için alıç sirkesi kullanılabilir.
Antioksidan etkisi ile bilinen alıç sirkesi hemen hemen her yaştan kişi tarafından kullanılıyor. A, B1, B2 ve C vitaminleri içerir. İdrar söktürücü olan ve vücutta biriken ödemin de atılmasına yardım eden alıç sirkesi faydaları arasında şişkinliği giderme de sayılır. Öte yandan, strese karşı etki ederek rahatlatıcı etki sağlar. Gerilim sonucu oluşan kan basıncını azaltır, böylece strese karşı etki eder.
İşte alıç sirkesinin yapılışı ve malzemeleri;
Malzemeler
1,5 kilogram alıç
4 litre su
1 yemek kaşığı kaya tuzu
1 çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi
5-6 adet nohut
Yapılışı
İlk olarak elinizde bulunan alıçları bol suda yıkayın. Tek tek kontrol ederek içinde kurt olanları ayıklayın.
Sirke yapacağınız 5 litrelik kavanozunuzu iyice yıkayıp dezenfekte edin. Alıçları içine koyun. Üzerini 4 litre suyla tamamlayın. Tuz, sirke ve nohutları da ekleyip ağzını temiz bir tülbentle kapatın.
Kavanozu güneş almayan bir yere koyup arada kontrol ederek 15-20 gün kadar bekletin. Bu sürede alıçlar yavaş yavaş kavanozun dibine çökecek. Hepsi kavanozun dibine çöktüğünde sirkeniz yenmeye hazırdır. Bir tülbent yardımıyla süzün ve bir cam şişeye aktarın. Bu şekilde hem uzun süre saklayabilir hem de güvenle tüketebilirsiniz.
Alıç sirkesini hem aç hem de tok karnına kullanabilirsiniz. Binbir derde deva olan alıç sirkesini su ile karıştırılarak içilen karışım, günde bir veya iki kez tüketilebilirsiniz. Bir çay bardağı suya bir tatlı kaşığı alıç sirkesi eklemek tavsiye edilir. Alıç sirkesi açılana kadar kapağı sıkıca kapalı ve hava almadan bulundurulması gerekiyor.
Alıç sirkesi güçlü antioksidan özelliğiyle sofraların vazgeçilmezi oluyor. Elma ve üzüm sirkesinden daha çok faydası olduğu bilinen alıç sirkesi vücudumuzda daha fazla oksijen ve kan dolaşımına yardım ederek damarları genişletir ve oksijen alımını kuvvetlendirir. Özellikle yüksek tansiyonu düşürmesiyle tansiyon hastalarının tedavisinde rol oynuyor. Hipertansiyonu da düşürücü etkisi vardır.
Birçok hastalığa iyi gelen alıç sirkesi kalp kaslarını güçlendirdiği gibi kalp damarlarındaki kan dolaşımı arttırır. Alıç bitkisi hem kalp düzenleyici hem de damarları genişletici özelliğiyle bilinir.
Alıç sirkesi zayıflatıcı özelliğiyle kadınların vazgeçilmezi haline geliyor. Özellikle yaz dönemine girmeden formda kalmak isteyen vatandaşlar ödem ve şişkinlik sorunuyla karşılaşırlar. Ödem ve şişkinliğin azalması tartıda görünen kilonun da hızla düşmesini sağlar. Zayıflamak isteyenler, diyetlerinin bir parçası olarak alıç sirkesi kullanırsa; daha fazla sağlıklı bir kilo verebilirler. Alıç sirkesinin zayıflama için haftada üç gün tüketilmesi yeterli olacaktır. Zayıflama döneminde uzman doktor eşliğinde alıç sirkesi kullanımı öğrenilmelidir.
Hem kan yapıcı hem tansiyona iyi gelen alıç sirkesi tam bir şifa deposu. Dozunda kullanılmadığında yine içeriğindeki yüksek asitten dolayı mide problemlerine yol açabilir. Alıç sirkesi muhakkak ölçülü kullanılmalıdır. Salatalarınıza az miktarda alıç sirkesi ekleyebilirsiniz.