Adaçayı tütsüsü yani adaçayı yakmak çok eski yıllardan beri yapılan bir işlemdir. Tütsüleme geleneğinin Kızılderililerden geldiği bilinmektedir. Bazı bitkilerin yakılması neticesinde ortaya çıkan dumanın birçok mikrobun kırılmasına yaradığı bilinmektedir. Tütsüleme geleneği ayrıca enerji almak ve psikolojik olarak rahatlamak için de yapılmaktadır. Peki, adaçayı tütsüsü yakmak ne işe yarar? İşte, adaçayı tütsülemenin faydaları…
Adaçayı sağlığa oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle üst solunum yolları rahatsızlıklarında sıklıkla tercih edilen bir bitki olan adaçayının tütsüsü de oldukça yararlıdır. Adaçayı tütsüsü etrafa hoş gelen kokusu bir yana insanı rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Uykusuzluğa iyi gelen adaçayı tütsüsü hafızanın gücenmesine yardımcı olur. Psikolojik olarak insan çok etkisi olan adaçayı tütsüsün grip, astım, bronşit gibi ağır hastalıkların tedavisinde de oldukça işe yaradığı bilinmektedir.
Adaçayı tütsüsü bir cam kabın içerisinde adaçayının bir ateş yardımı yakılır. Yakılan adaçayı evin içerisinde gezdirilir. Genellikle tütsüleme işlemine geçmeden önce odanın pencereleri açılır. Bu işlem dumanın çıkmasını ve güzel kokunun içeride kalmasına yardımcı olur.
Adaçayını yakmadan önce odaların camlarının açılması yeterlidir. Adaçayını yaktıktan sonra herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur. Adaçayı tamamen bitene kadar beklenilebilir. Adaçayı tütsüsü iyice oda içerisine dağıldıktan sonra pencerelerinizi kapatabilirsiniz.