Besin değeri açısından istiridye mantarı oldukça zengindir. İnsan vücudu için gerekli birçok mineral ve vitamin bu mantarda bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde hem Türkiye'de hem de dünyada aranan önemli bir mantar çeşididir. Uzmanlara göre istiridye mantarı, en sağlıklı mantar çeşitlerinden biridir.
İstiridye mantarı; içerisinde bol mineral, vitamin ve su bulundurması sayesinde birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bunun yanında insan vücudu için besleyici olan önemli bir mantardır. İstiridye mantarı bakteri, mikrop ve virüs kaynaklı oluşan hastalıklara karşı da oldukça etkilidir. Buna göre istiridye mantarı faydaları şu şekilde gösterilebilir:
İstiridye mantarının faydalarından yukarıda bahsetmiştik. Burada ise istiridye mantarının içindeki maddelerden bahsedeceğiz. İstiridye mantarındaki vitaminler; B1, B2, B3, B6, C ve D vitaminleridir. Bunun yanında niasin, folik asit, pantotenik asit gibi maddeler içerir.
Mineral olarak; kalsiyum, potasyum, fosfor, demir ve bakır bulundurmaktadır. Bu mineraller sayesinde kemik gelişiminin yanında kansızlık gibi problemleri de ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca şeker, kalp ve damar hastalıklarını da engeller. İstiridye mantarında ayrıca lentinian denilen bir madde bulunmaktadır. Bu madde sayesinde tümörlerin azaldığı da görülmüştür.
İstiridye mantarı oldukça sağlıklı mantarlardan biridir. Bu bağlamda nasıl tüketildiği de merak konusudur. Bu bağlamda istiridye mantarının bazı pişirme teknikleri bulunmaktadır.
İstiridye mantarı; soteleme, kızartma, fırınlama, güveç ve ızgara yöntemleriyle pişirilen bir mantar türüdür. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak istiridye mantarını afiyetle tüketebilirsiniz.
İstiridye mantarının pişirilme yöntemlerinden yukarıda bahsetmiştik. Burada bu yöntemleri açıklayacağız. Öncelikle soteleme yönteminde, istiridye mantarı küçük küçük doğrayıp tavada kavurmanız gerekmektedir.
Genelde yağ olarak zeytinyağı kullanmak önemlidir. Bunun yanında istiridye mantarının kızartılarak yapımı vardır. Burada ise istiridye mantarının suyunu güzelce sıkın. Daha sonra yumurtaya ardından galeta ununa ya da mısır ununa batırın. Tavaya bir miktar yağ ekleyip kızartabilirsiniz. İstiridye mantarını ızgarada pişirirken öncelikle biraz yağlamanız gerekmektedir.
Yağladıktan sonra ızgara üzerinde pişirerek tüketebilirsiniz. İstiridye mantarını fırında yapmak için ise mantarı, domatesi ve biberleri küçük küçük doğrayarak tavada kavurun. Daha sonra karışıma isteğe göre krema ekleyebilirsiniz. Ardından bu kavurulmuş ürünler güveç kaplarına aktarılarak fırına sürülür ve yaklaşık 10 dakika pişirilir.