Geri dönüşüm uygulaması oldukça kolay bir sistemdir. Bu konuda insanların daha fazla bilinçlenmesine bağlı olarak doğaya her geçen gün daha fazla katkı sağlayabiliriz. Amerika ve Avrupa'da günlük hayata adapte edilmiş olan geri dönüşümün doğaya katkıları ve ne gibi yararlar sağladığını bu yazımızda inceleyeceğiz.
Geri dönüşüm kullanılamayacak hale gelmiş ürünlerin işlenip tekrar kullanılacak hale getirilmesi durumuna denir. Günlük hayatta geri dönüşümü yapılabilen milyonlarca çöp ayrıştırılmadan atılıyor. Plastik, kağıt, karton, cam ve metalden üretilmiş ürünlerin hepsi geri dönüştürülebilen ürünlerdir.
Bu ürünleri geri dönüştürmek hava ve su kirliliğine büyük ölçüde engel koyarken ekonomik anlamda da israfın önlenmesiyle pek çok katkısı olur. Örneğin; 1 ton geri dönüştürülen kağıt atıklar 8 adet ağacın kesilmesini önlüyor.
Kağıt, metal, plastik gibi ürünlerin yanı sıra ahşap, araç lastikleri, kauçuk, beton, tekstil, elektronikler, motor yağı, demir, kimyasal atıklar, akümülatörler gibi ürünler de geri dönüştürülebiliyor. Geri dönüşüm işlemi dört aşamada toplanıyor. Bunlar;
· Kaynaktan toplama
· Sınıflandırma
· Atık değerlendirme
· Geri dönüştürme/Ekonomiye kazandırma şeklindedir.
Geri dönüşüm işlemi yapılırken öncelikle, geri dönüştürülebilen ürünler bulundukları yerlerden diğer çöplerden ayrıştırılarak toplanır. Ardından toplanan ürünler kendi içlerinde sınıflandırmaya alınır. Örneğin plastik, cam, metal şeklinde cinslerine göre gruplandırılır.
Ayrıştırılan ve sınıflandırılan geri dönüşüm ürünleri atık değerlendirme tesislerine iletilir. Bu değerlendirme tesislerinde bazı kimyasal işlemlerden geçen geri dönüşüm ürünleri hammadde haline getirilir. Atık değerlendirme tesislerinde hammadde haline getirilen geri dönüşüm ürünleri en son olarak yeni bir ürün olarak topluma kazandırılır. Bu işlem ile topluma, çevreye ve ekonomiye oldukça büyük katkılar sağlanır.
Geri dönüşüm sürecine katkı sağlamak için evinizde çöpleri ayrıştırmayı düşünebilirsiniz. Evde geri dönüşüm ise oldukça kolaydır. Ürünleri beş ana gruba ayırarak siz de çöplerinizi kolay bir şekilde ayrıştırabilir, geri dönüşüm sürecine hız kazandırabilirsiniz. Evde geri dönüşüm için beş ana grup ise; kağıt ürünler, plastik, metal, pil ve elektronik ürünler olarak aşamalandırılabilir. Bunlara ek olarak yiyecek atıklarından kompost yaparak organik gübre elde edebilirsiniz.
Geri dönüşümün doğaya ve ekonomiye katkıları herkes tarafından biliniyor. Geri dönüşüm örneği olarak en başta kağıt örneğini verebiliriz. Her yıl tonlarca kağıt atık meydana geliyor. Bu atıklar kendi içlerinde ayrıştıktan sonra geri dönüştürülerek tekrar defter, karton gibi ürünler olarak değerlendiriliyor.
Alüminyum ürünler de aynı şekilde geri dönüştürülerek tekrar alüminyum ambalajların yapımında kullanılıyor. Beton ürünler ise kırılıp parçalanıyor toz haline getirilerek toz harç ya da çakıl taşı olarak değerlendiriliyor. Plastik ürünler yaşam alanında en çok yer alan ürünler arasında yer alıyor.
Plastik ürünler geri dönüştürme aşamasında kendi içinde gruplara ayrılıyor. Plastik ürünlerden saksı, bank, oto parçaları, halı malzemeleri, çöp kutuları, tenis topu, spor malzemeleri vs. gibi birçok ürüne dönüştürülmüş halde karşımıza çıkıyor.