Anavatanı Yakın Doğu olan ve ülkemizde Kayseri ile Yozgat'ta sıkça tüketilen çemenin faydaları gündelik yaşamımızı etkileyen cinstendir. Nitekim birçok organa oldukça iyi yönde etki ederek sindirim sistemimizi dengeleyen çemenin doğum sonrasında annelere olan faydaları ise oldukça önemlidir.
Öksürüğe karşı iyi gelen çemenin göğsü yumuşatarak balgama karşı da etkili olduğu bilinmektedir. Boğaz ağrısına karşı da oldukça etkili olan çemenin rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bununla birlikte mide ve bağırsaklarda oluşan gazlara karşı da etkide bulunan çemen, kadınların regl dönemlerinde de ağrılara karşı rahatlatıcı bir etki sunmaktadır. Bunlarla birlikte maddeler halinde çemenin faydalarını sıralayacak olursak;
Oldukça fazla olumlu etkisi bulunan çemen sofralarımızın vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hazırlanması oldukça kolay olan çemen için malzemeler;
Malzemeleri elde ettikten sonra hazırlanması ise oldukça kolaydır. Hazırlık aşaması için;
Yozgat ve Kayseri illerimizde oldukça sık kullanılan bu ot bölgede "çaman" olarak bilinmektedir. Baklagillere ait olan çemen otunun anavatanı ise Yakın Doğu'dur. Çemen otunun anavatanına örnek olarak Hindistan, Çin, Suriye, Lübnan ve Güneybatı Avrupa'yı verebiliriz.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.
Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Faydaları saymakla bitmeyecek olan çemen otunun insan hayatına olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Bir de kahvaltılık için hazırlanan çemene bakıldığı zaman içerisinde yer alan sarımsak ve ceviz gibi hastalıklardan koruyucu ve enerji verici özelliğe sahip malzemelerin olması oldukça faydalı bir ürün olduğunu bizlere kanıtlamaktadır.
Nitekim güne sarımsak, ceviz ve zeytinyağı gibi besin değeri yüksek bir kahvaltıyla başlamak gün boyu zinde olmayı sağlamaktadır.