Güney Asya ve Hint mutfağının vazgeçilmezlerinden olan basmati pirinci ülkemizde geç fark edilen lezzetlerin başında gelir. Beyaz ve kahverengi olmak üzere iki farklı türü bulunan bu özel pirincin ilk dikkat çeken özelliği kendine has aroması diyebiliriz. Klasik pirinçten daha uzun ve dolgun olan basmati pirinç neden sağlıklı hep birlikte inceleyelim.
Basmati Pirinç ve Normal Pirinç Farkı Nedir?
Sebze ve et yemeklerinin yanında sıkça tükettiğimiz pirinç pilavı olmazsa olmazlarımızdan diyebiliriz. Sadece pilav olarak değil çorba, dolma ve tatlılarda da sıkça kullandığımız pirinç oldukça besleyici bir gıdadır. Lakin son günlerde özellikle de diyetisyenlerin üzerinde durduğu basmati pirinç nedir, normal pirinçten ne farkı var bir göz atılabilir. Normal pirinçten daha besleyici olan ve ender yetişen bir pirinç olarak basmati pirinç özellikleri şunlardır:
- Normal pirinçten daha uzun ve dolgundur.
- Kahverengi ve beyaz olarak üretilir. İki türünde glisemik indeksi düşüktür. Bu sebeple diyetlerde kullanılabilir.
- Pişirme aşamasında kendi katının 2 katına kadar uzayabilme özelliği vardır.
- Hem üretilirken hem de tüketilirken normal pirinçten daha fazla suya ihtiyaç duyar.
- Kendine has aromatik bir kokusu vardır.
- Çok fazla su kullanılarak pişirilmesine rağmen asla lapa olmaz. Her koşulda tane tane kalır.
- Özel koşullarda dikkatli bir şekilde yetiştirilir.
Basmati Pirinç Neden Sağlıklı?
Süper marketlerden ya da internetten kolayca temin edebileceğiniz basmati pirinç diğer pirinç türlerine göre daha besleyici olarak karşınıza çıkar. Bazı rahatsızlıkları nedeniyle normal pirinç tüketemeyen ya da diyet yapanlarında da gönül rahatlığıyla alabileceği basmati pirincin bilinen en önemli faydalarını listeledik.
- Diyabeti bulunduğu için pilav tüketemeyen kişiler basmati pirincini tercih edebilir. Keza basmati pirinci tam olarak diyabet dostu bir gıdadır.
- İçeriğinde hiç glüten bulunmadığı için glüten alerjisi olan ya da çölyak hastalığı olan kişiler de tüketebilir.
- Kahverengi basmati pirinci lif bakımından oldukça zengindir. Lifli gıdalar üzerinde yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki lif oranı ne kadar yüksek gıdalar tüketirseniz kansere yakalanma oranınız o derece azalacaktır.
- Diyet yapan ya da formunu korumak isteyenlerin gönül rahatlığıyla tüketebileceği bir gıdadır. Kalori bakımından oldukça zayıf olması ayrıca lifli yapısıyla tok tutma özelliğinin olması bu etkisini göstermektedir.
- Kabızlık gibi sindirim sisteminin yavaşlamasından kaynaklanan sorunların önüne geçer.
- Tiamin vitaminini içerdiği için beyin sağlığını olumlu etkiler. Düzenli tüketerek bu katkıyı artırabilirsiniz.
- Hemoroidini önleme özelliği vardır.
- Magnezyum ve potasyum açısından oldukça zengin olan basmati pirinci kan basıncını dengeler.
- Arsenik içeriği oldukça düşüktür.
Basmati Pirinç Diyette Yenir Mi? Kalorisi Düşük mü?
Tokluk hissi verdiği için diyetlerde tercih edilebilen basmati pirinci besin değerinin yüksek olması nedeniyle de tüketilebilir. 1 su bardağı basmati pirinci yaklaşık olarak 210 kcal'dir. Çok sık tüketmemek koşuluyla diyet öğünlerinize basmati pirinci alabilirsiniz. Hatta mümkün olursa kahverengi basmati pirincini tercih edebilirsiniz.
Zengin içeriğiyle dikkat çeken basmati pirincini 1 su bardağı pişmiş olarak tüketirseniz alacağınız takviye yüzdeliği şu şekildedir:
- Yağ: 0,5 gram
- Lif miktarı: 0,7 gram
- Protein: 4,4 gram
- Karbonhidrat: 45,6 gram
- Folat: 1 günlük ihtiyacınızın %24'ünü sağlar.
- Demir: 1 günlük ihtiyacınızın %11'ini karşılar.