Koronavirüs pozitif vaka sayıları hem Türkiye'de hem de dünyada yeniden artışa geçti. Uzmanlar vaka sayılarındaki artışın görünür sebebinin Omicron ve alt varyantları BA4 ve BA5 olduğunu dile getiriyor. Uygulanan önlemlerin ilkbahar itibariyle tamamen kalkmış olması ve daha serbest hareket edilmesinin de bu artışta etkili olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Rıdvan Karaali, "Önceden daha sık karşılaştığımız uzun süren yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı gibi semptomlar Ocak ayından itibaren Omicron varyantının yaygın hale gelmesiyle yerini burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi daha çok üst solunum yolu semptomlarının ön planda olduğu belirtilere bıraktı. Bu da hastalığın alt solunum yoluna daha az inmesi, hastaneye yatışların daha az olması, hastalığın daha hafif geçirilmesi anlamına geliyor. Fakat altta yatan hastalığı olan, savunma sistemini baskılamış hastalarda yine alt solunum yolunu yani akciğerleri tutma olasılığı hala devam ediyor" şeklinde konuştu.
"GRİP VE NEZLEYE BENZER BELİRTİLER GÖRÜLÜYOR"
Yeni belirtilerin grip ve nezle arası belirtilere benzediğine dikkat çeken Karaali, "İki üç gün süren ateş, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma, ateşle birlikte vücutta genel halsizlik yeni dönemde daha sık karşılaştığımız belirtiler. Bu semptomları grip ve nezleden ayırma şansımız yok. O nedenle belirtileri olan hastaların kendilerini izole etmesi ya da test yaptırması, test sonucuna göre hareket etmesi ve hastalığın adının konması en doğru yaklaşım olur. Çünkü belirtiler üzerinden hastalıkları ayırma şansımız pek mümkün değil" ifadelerini kullandı.
"YAZIN VAKALARIN ARTMASI ÇOK HIZLI YAYILDIĞINI GÖSTERİYOR"
Yaz aylarında bu tür solunum yolu hastalıklarının zor bulaştığını belirten Karaali, şunları söyledi: "Çünkü yaz aylarında havalandırması iyi alanlarda ya da açık alanlarda daha çok zaman geçiririz. Bu mevsimde bu denli yüksek vaka sayılarını görüyorsak bulaşma hızının çok daha yüksek olduğunu gösteriyor. Neyse ki bir iki günlük ateş, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısı gibi hafif semptomlarla geçiyor. Öte yandan sağlıklı kişilerde hastalık hafif geçebiliyor ama sağlıklı kişiler yaşlı ya da altta yatan hastalığı olan kişilere taşıyıp onlara da bulaştırabilir. O yüzden temkinli olmakta, belirtiler varken mümkün olduğunca izole olmaya dikkat etmekte fayda var."
"HASTALIK ARAMIZDA DOLAŞMAYA DEVAM EDİYOR"
Öncelikli olarak risk grubunun aşı olmasını önerdiklerini dile getiren Karaali, şöyle devam etti: "Öte yandan toplumu tehdit eden bu tür hızlı yayılmalarda toplumda ne kadar çok bağışık kişi varsa hastalığın yayılma hızının kırılma olasılığı o kadar yüksek. Bu konuda en doğru yaklaşım Sağlık Bakanlığının önerilerini takip edip bu doğrultuda aşılama takvimini uygulamak olacaktır. Hastalık yine aramızda dolaşmaya devam ediyor. Bu nedenle tedbirlere tam anlamıyla uymak oldukça önemli."