Gözaltı morlukları, kadın ve erkek pek çok kişinin ortak sorunu. Bazen genetik bazen de yorgunluk, kafein, sigara ve nemsizlik gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak meydana gelen gözaltı morlukları için çok çeşitli krem ve serumlar olsa da cilt altı enjeksiyonları en hızlı ve en etkili sonucu vermektedir. Peki, dolgu mu yoksa mezoterapi mi bu morluklara iyi geliyor? Klinikte doktorlarımız her iki uygulamayı da yapıyor ancak söz konusu gözaltı morlukları olduğunda, mezoterapi daha iyi sonuçlar veriyor. Ancak morluklar, çöküklüğün neden olduğu gölgelenme nedeniyle oluştuysa, ışık dolgusu ile de başarılı sonuçlar almak mümkün. Bu nedenle, kişisel durumunuza göre en doğru kararı doktorunuz verecektir.
MORLUKLAR NEDEN OLUR?
Göz çevresi, vücudun çoğu bölgesindeki ciltten daha ince bir cilde sahiptir. Bu da onun vücudun geri kalanından daha hassas, daha savunmasız olduğu anlamına gelmektedir. Cilt daha ince olduğundan, buradaki kan damarları çıplak gözle de daha kolay görülebilir. Bu göz çevresinin cildin geri kalanından daha koyu görünebilmesinin nedenidir. Peki, bazı kişilerin göz çevresi neden daha koyu olur? Göz altı morluklarının nedenleri nelerdir? Göz çevresindeki morlukların en temel nedeni; yorgunluk, uykusuzluk ve susuzluktur. Yorgun olduğunuzda ve yeterince su tüketmediğinizde, vücudunuz daha fazla su tutar ve göz çevresinin daha şiş görünmesine neden olabilir. Çok uzun süre telefon ve bilgisayar ışığına maruz kalmak da gözlerin yorulmasına ve göz çevresindeki cildin koyulaşmasına neden olur. Ayrıca, göz kuruluğu gibi bazı göz sağlığı sorunları da morlukların nedeni olabilir. Bunlara ek olarak; yıllarca maruz kaldığımız güneş, tiroit gibi bazı sağlık sorunları, sigara ve çok fazla kafein tüketimi de gözaltındaki morluklarınızın nedeni olabilir.
PARLAKLIK SAĞLIYOR
Işık dolgusu ve mezoterapi uygulamalarının etki mekanizmaları birbirinden farklıdır. Bu nedenle, göz çevresindeki farklı problemler için farklı prosedürler tercih edilir. Gözaltı ışık dolgusunun yapılma nedeni, bölgede kaybedilen hacmi geri kazandırarak daha ışıltılı bir görünüm yaratmasıdır. Mezoterapide ise cilt altına yapılan enjeksiyonlar ile cilt kalitesi artırılarak daha ışıltılı ve parlak bir görünüm elde edilebilir. Morluk veya çöküklük problemi olan bazı hastalarda her iki prosedürden biri yeterli olurken, bazı kişilerde her iki tedavinin birlikte kullanılması daha iyi sonuçlar vermektedir.
MEZOTERAPİ NEDİR?
MEZOTERAPİ, cilt altına yapılan ve vitamin, enzimler, antioksidanlar gibi cilt dostu pek çok bileşen içeren enjeksiyonlardır. Cilt kalitesini artırmak, cildin nemini dengelemek ve cildin ışıltısını artırmak gibi hedeflere yönelik uygulanır. Dolgu ve botoks gibi enjeksiyonların aksine, ince çizgi ve kırışıklık gibi yaşlanma karşıtı bir işlem değildir. Ancak, içerdiği doğal bileşenler ile kolajen üretimini tetiklediğinden cildin gençleşmesine yardımcı olur. Mezoterapinin sonuçlarını görmek için genellikle tek uygulama yeterli değildir. Doktorlarımız, problemin derinliğine göre ortalama 2-5 seans önermektedir. Gözaltı morlukları için mezoterapinin sonuçları genellikle ikinci seanstan itibaren görülmektedir. Göz çevresi daha aydınlık, daha genç ve daha nemli görünmektedir. En iyi etkilerin görülmesi ise ortalama 4-6 hafta sürmektedir. Mezoterapi, göz çevresi dışında yüz ve vücudun pek çok farklı bölümünde uygulanabilmektedir. Hatta, selülit tedavisinde de uygulandığı bilinmektedir. Mezoterapi sonrası cilt daha taze, sıkı ve genç görünür. Ayrıca, nemlendirme ve ışıltı verme gibi etkileri de vardır. Göz çevresine uygulandığında, cilt kalitesi ve sıkılığını artırmaya yönelik vitaminler, antioksidanlar ve bitkisel özler ile özel mezoterapi kokteylleri hazırlanmaktadır.
GÖZALTI IŞIK DOLGUSU NEDİR?
IŞIK dolgusu; dudak dolgusu ve nazolabial dolgu gibi diğer dolguların etki mekanizması ile benzer şekilde, kaybedilen hacmi geri kazandırmak ve yüzü şekillendirmek için uygulanır. Göz çevresindeki morluklar, hacim kaybı ve çöküklüğün neden olduğu gölgelenmeden kaynaklandığında, göz altı ışık dolgusu ideal bir çözüm olabilir. Dolgu, ayrıca göz altı torbalarının neden olduğu şişkinliği azaltmaya da yardımcı olabilir. Göz altı ışık dolgusunun etkileri uygulamadan hemen sonra görülmeye başlar ve genellikle 12 ay kalıcılığa sahiptir. İşlemden sonra, göz çevresi daha genç, taze ve canlı görünür. Bununla birlikte, morluklar çöküklüğe bağlı değilse ve genetik gibi diğer faktörlerden kaynaklanıyorsa, mezoterapi ile kombine edilmesi gerekebilir. Doktorunuz, göz çevresindeki morlukların nedenini belirleyecek ve en doğru tedaviyi önerecektir.
GÖZ ÇEVRESİNE UYGULANAN DİĞER TEDAVİLER
DERMAPEN, PRP tedavisi, lazer tedavisi, peeling gibi uygulamalar da göz çevresine uygulanan diğer tedavilerdir. Göz çevresindeki koyu halkaların tedavisi söz konusu olduğunda; cildin kendi kendini yenileme süresini hızlandırma prensibine dayalı tedaviler, ciltteki kolajen üretimini arttırarak göz çevresinin daha aydınlık, nemli ve genç görünmesine yardımcı olur. Hastanın kendi kanıyla uygulanan PRP tedavisi de göz çevresinin daha sıkı, genç ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Lazerle yapılan yüzey yenileme tedavileri ve kimyasal peeling uygulamaları da göz çevresindeki koyu halkalar üzerinde etkili sonuçlar verebilmektedir. Kısacası, doğru tedaviler ile göz çevresi problemlerine uzun vadeli çözümler bulmak mümkündür. Gözaltlarınızdaki morluklardan şikayetçiyseniz, en doğru tedavi ve planlama için bir uzmana görünebilirsiniz. Bazı hastalarda mezoterapi tek başına yeterli olabilirken, bazen dolgu ve PRP gibi diğer tedaviler ile kombine edilmesi, soruna kalıcı bir çözüm bulmak için daha etkili olacaktır.