Yaz geldi, cildimizin ihtiyaçları da değişti. Dermatoloji Uzmanı Dr. Kübra Esen Salman, yaz günlerinde cildimizi korumak için almamız gereken önlemleri paylaşıyor… Artan nem ve hava sıcaklıklarına bağlı olarak sadece derimizin kuruluğu azalmıyor; aynı zamanda kuruluğa bağlı gelişen kaşıntılar da azalıyor. Ancak nemsiz, kuru ısıya ve yoğun klimaya maruz kalındığında ya da havuz veya deniz suyuna fazla temas edildiğinde ciltte kuruluk ve ince kırışıklıklar belirgin hale geliyor. Bu durum; sadece kuru değil, aynı zamanda hassas bir cilde de neden oluyor. Dolayısıyla bu ciltlerin tıpkı kış aylarındaki gibi, özellikle duş sonrası mutlaka nemlendirilmesi gerekiyor. Elbette bol su içilmesi de önemli. Yaz günlerinde deniz suyu ve az miktarda güneş, antienflamatuar (yangı baskılayıcı) etkisiyle akneleri azaltıyor. Ancak yoğun güneş maruziyeti sebebiyle ani akne artışı gelişebiliyor. Hem terlemeye hem de daha fazla güneş koruyucu sürmeye bağlı olarak cilt iyi temizlenmediğinde de gözenek tıkanıklığı daha fazla oluyor ve akneler artış gösterebiliyor. Güneş maruziyetiyle birlikte ciltteki küçük kılcal damarlar genişlediğinde, rozase ataklarında da (yüzdeki güllenme hastalığı) artışlar gözleniyor. Egzama ve sedef gibi deri hastalıklarına, hafif güneş maruziyeti ve tuzlu deniz suyu iyi geliyor. Ancak yoğun güneşte kalma, güneş yanıkları, cildin tahriş olması, bu hastalıklarda atak yaşanmasının önemli sebeplerindendir. Bu yüzden yoğun güneşten özellikle korunmak önemli.
NEMLENDİRİCİ SEÇİMİNİZ DOĞRU MU?
Yaz aylarında kullanacağınız nemlendiriciler su bazlı, ince kremler ya da losyonlar olmalı. Yağlı pomatlar, merhemler yaz aylarında doğru bir tercih değildir.
Artan nem ve terlemeye bağlı olarak zaten tıkanma ihtimali yüksek olan gözeneklerin daha fazla tıkanmasını engellemek amacıyla, fondöten, pudra gibi tıkayıcı makyaj ürünlerinden kaçının.
Üst üste nemlendirici, güneş koruyucu gibi ürünleri kullanmak yerine, cilt tipine uygun tek bir güneş koruyucu krem kullanmak daha doğru bir tercih olabilir.
Mümkünse sabah yüzünüzü yıkadıktan hemen sonra güneş koruyucu sürün. 2-3 saatte bir güneş kreminizi yenilemeyi ihmal etmeyin.
Akşamları, gün boyu yüzünüzde kalan kremin artıkları ile ter ve yağın cildinizden arındırılması için uygun bir temizleyici ürünle cildinizi yıkayın. Ardından uygun içerikli bir bakım kremi ya da serum (C vitamini, retinoik asit, AHA, BHA, hyaluronik asit, niasinamid) uygulayın.
Yoğun güneş maruziyeti sonrası ılık ve kısa süren bir duş alın. Sonrasında cildinize uygun yoğunlukta nemlendiriciler sürün.
GÜNEŞ YANIĞI
YAZ
aylarında dermatolojiye en sık başvuru sebeplerinden biri güneş yanığıdır. Özellikle beyaz tenlilerde, kısa süreli güneş maruziyeti bile yeterli oluyor. Bu nedenle;
En az 30 faktörlü güneş koruyucu kremleri düzenli aralıklarla güneş gören deri bölgelerinize uygulayın.
Ultraviyoleden (UV) koruyucu özelliği olan giysiler ve geniş kenarlı şapkalar kullanmaya özen gösterin.
Güneş yanığını fark ettiğinizde, iyileşme döneminde güneşten kesinlikle uzak durun. Unutmayın, yanık üzerine daha fazla güneşe maruz kalmak cilt hasarını artıracaktır.
Dışarı çıkarken, güneşte kalacağınız saatleri belirlerken UV indeksini kontrol edin. UV indeksi; güneşin derimize verebileceği hasarın şiddetini gösteren, Dünya Sağlık Örgütü tarafından standardize edilmiş bir ölçektir. Telefonunuzdan bu indeksi kontrol ederek güneşten korunma yöntemlerinizi artırabilirsiniz.
MILIARIA (İSİLİK)
SICAK havaya bağlı ter bezleri tıkandığında, ter cilt altında birikerek kaşıntılı küçük kabarıklıklara sebep olabiliyor. İsilikten korunmak için:
Günün sıcak saatlerinde terlemeye sebep olabilecek aktivitelerden uzak durun.
Pamuklu, ince kıyafetler tercih edin.
Terleme olduğunda mümkünse vücudunuzu hemen kurulayın.
Vücut ısınızı düşürmek için soğuk duşlar alın.
EGZAMA ALEVLENMELERİ
EGZAMA, ciltte kaşıntılı kızarıklıklara, çatlamalara sebep olabilen kronik bir cilt sorunudur. Yaz aylarında yüksek sıcaklığa, havuz ve deniz suyuna bağlı olarak hassaslaşan deri, çabuk tahriş olabiliyor. Ter, dirsek ya da diz arkaları gibi kıvrım bölgelerinde birikip bu bölgelerdeki egzamayı alevlendirebiliyor. Egzama ataklarından korunmak için:
Terleyen bölgelerinizi temiz suyla durulayın ve ardından su bazlı nemlendiricilerle nemlendirin.
Ortalama vücut ısınızı koruyun.
İnce pamuklu kıyafetler giyin ve sık sık değiştirin.
MELAZMA (LEKE)
MELAZMA; alın, elmacık kemik üzeri, dudak üzeri gibi güneşe yoğun maruz kalan yerlerde daha çok görülen, gri-kahverengi renk değişikliğidir. Koyu tenli kişilerde daha kalıcı olabilen, tedavisi zor olan melazma; hormonal değişiklikler, bazı ilaçlar, genetik faktörler, gebelik ile birlikte yoğun güneş maruziyeti öyküsü olan cilt tiplerinde görülebiliyor. Korunmak için:
Yaz-kış güneşten ve solaryumdan kaçının. Şemsiye, şapka, gözlük gibi güneş koruyucu aksesuarlar kullanın.
En az 30 faktörlü güneş koruyucu kremleri düzenli aralıklarla uygulayın.
AKNE ALEVLENMESİ
GÖZENEKLERİN yağ ya da bakteri ile tıkanmasına bağlı oluşan akneler, yaz aylarında terleyen ciltte daha kolay ortaya çıkıyor. Cildinizin akne eğilimi varsa yaz aylarında terleme ile ilgili ekstra önlemler almalısınız:
Terli giysileri, şapkaları ve havluları tekrar kullanmadan önce mutlaka yıkayın.
Terli yüzünüzü ovalamadan, temiz pamuklu bir bezle hafifçe cildinize vurarak kurulayın.
FİTOFOTODERMATİT
GENELLİKLE bahar ve yaz aylarında, bazı bitkilerin (incir ağası, fındık ağacı, limon, maydanoz, kereviz) deriye teması sonrası güneşe karşı hassasiyet gelişebiliyor. Ardından güneş maruziyeti olduğunda, ciltte güneş yanığı hissi, sızı, kaşıntı ve kızarıklık, ödem, su kabarcıkları ortaya çıkıyor. Bu reaksiyondan korunmak için:
Tekrarlayan maruziyetlerden sakının.
Güneş koruyucu kremlerin yanı sıra hem bitki temasında hem de güneşten koruyan giysiler tercih edin.
Reaksiyon olduğunda bir deri hastalıkları uzmanına başvurun. Reaksiyonun şiddetine uygun kortizonlu kremler ve antihistaminik ilaçlar kullanılabilir.