Hekimlerimizin de önerdiği düzenli spor ve hareketler vücut sağlığımız için düşünülse de ayaklarımız bu tempoya hazır mı? Yaptığımız aktiviteye göre kullandığımız ayakkabılar ayaklarımızda birçok probleme sebep olur. Sporcularımız ise bir çok kişiye göre daha fazla ayaklarını kullanıyor, katıldığı müsabakalardan ziyade yoğun antrenmanlar ile ayakta karşılaşılacak deformasyon riskleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar.
Erken teşhis ve tedavinin sporcuların hayatlarını daha kaliteli hale getirdiğini ve artık söz konusu problemlerin yaşanmaması ya da oluşmasını önlemeye yönelik koruma amaçlı yöntemlerin arttığını söyleyen Podolog Zehra Albayrak, "Gerekli önem ve özen gösterilmediğinde, tırnak batması, nasırlar, deri deformasyonları, tırnak ve deri mantarı gibi problemlerin kaçınılmaz oluyor. Hangi branş olursa olsun sporcularımızın 3 haftalık rutin sürelerde medikal ayak bakımları ve kontrolleri sporcunun performansı açısından oldukça önemlidir. Örneğin: yanlış tırnak kesimi sonrası yaşayacağı tırnak batması problemi sporcunun belli süre sahadan uzak kalmasına ve zaman kaybetmesine sebep olacaktır" dedi.
ORTAK ALANLARDA MANTARA DİKKAT!
Voleybol ve basketbol oyuncularımızda hücum ve dengede kullanılan başparmaklarda oluşan tırnak batması ve parmak kenarlarındaki deri sertleşmeleri en çok karşılaştığımız problemlerdendir diyen Albayrak; " Sporcularımızın branşlarına ve oynadıkları yüzey için en doğru ayakkabıları kullanmaları da oldukça önemlidir. Tabii ki tüm deformasyonlar ve problemler ayakkabı kaynaklı olmayabiliyor, özellikle ortak kullanım alanlarında temasla bulaşabilen ve sosyal hayatımızı etkileyen mantar enfeksiyonu karşılaşılan problemler arasındadır. İyileşme süreci ise zaman almakta ve özen gerektirmektedir. Ortak kullanım alanlarının hijyeni ve kişisel eşyalarımızın kullanılması oldukça hassas gösterilmesi gereken noktalardır" dedi.
AYAKKABI MEVSİME VE ZEMİNE UYGUN OLMALI
Albayrak sözlerine şu şekilde devam etti; "Günümüzde ise sıkça programlarımıza dahil ettiğimiz tempolu yürüyüş, koşu ve trekking içinde seçilen ayakkabıların kullanılacak alana göre tercihleri mevsime ve zemine uygunluğu oldukça önemlidir. Örneğin dağlık alanda ve sonbaharda yapılacak trekking programımızda, suya dayanıklı, ayağımızı terletmeyecek malzemeler kullanılmalıdır. Ayrıca ayak bileğimizi kavramalıdır ki burkulmalara karşı korumalıdır. Uzun yürüyüşler sonrası karşılaşılan tırnaktaki kan oturması ise zaman geçmeden podolog tarafından temizlenmeli ve olası bakteri ve mantar enfeksiyonu gelişiminin önüne geçilmelidir. Uzadıkça geçer mantığı ile beklenildiğinde tırnak deformitesine ve mantara sebep olacaktır, bu durumdan kurtulmak ise uzun zaman alacaktır" dedi.