Obezite farkındalığının sağlanması ve obezitenin önlenmesi, tanı ve tedavinin tüm obeziteli bireylere ulaşması için ulusal destek sağlamayı amaçlayan sürdürülebilir bir küresel girişim olan OPEN (Obesity Policy Engagement Network), 10 ülkenin ardından Türkiye'de de faaliyetlerine başladı. OPEN Türkiye; hastalığın nedenleri, korunma yöntemleri ve etkili tedavi yöntemleri konularında tartışma zemini oluşturarak, obeziteye yönelik ulusal çapta yürütülen çalışmalara bütünsel bir yaklaşımla katkı sağlamayı amaçlıyor.
OPEN TÜRKİYE BİZE YOL GÖSTERECEK
Avrupa Obezite Derneği AB Politikaları Lideri Jacqueline Bowman: "OPEN Türkiye'nin yolculuğuna başladığını görmekten mutluluk duyuyoruz. OPEN Türkiye, obeziteye yönelik çalışmalarda rol üstlenmeye hazırlanıyor. 2011 yılından bu yana obezite ile mücadele eden Türkiye'nin obezite politikaları var. Avrupa'da ise bununla ilgili hiçbir faaliyet yok. Kronik hastalık gibi görünüyor ama öyle tedavi edilmiyor. OPEN Türkiye bize bu anlamda yol gösterecek" dedi.
OBEZİTE KRONİK BİR HASTALIK
OPEN Türkiye Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, "İçinde bulunduğumuz yüzyılda dünyamız büyük bir obezite salgınıyla karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü'nün son yayımladığı verilere göre, ne yazık ki Türkiye, Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke konumunda. Ülkemizde her üç yetişkinden biri obezite ile yaşıyor ve çocuklarımız arasında da obezite hızla yayılıyor. Obezite kozmetik bir problem değil, konumuz sağlık. Tek başına mücadele yeterli değil. Hastalığın nedenleri, korunma yöntemleri, tanı ve tedavisi için bütünsel bir yaklaşım benimsenmeli" dedi.
RAKAMLARLA OBEZİTE
• Türkiye, Avrupa bölgesinde aşırı kilo sorununun en yaygın olduğu ülke konumundadır. Türkiye'de yetişkin nüfusun yüzde 66,8'i aşırı kiloludur. Kadınlarda bu oran yüzde 69,3, erkeklerde ise yüzde 64'tür.
• Türkiye'de obeziteli yetişkinlerin oranı ise yüzde 32,1'dir.
• Türkiye'nin de dahil olduğu bölgede yetişkinlerin yaklaşık yüzde 59'u aşırı kilo veya obezite sorunu ile karşı karşıya bulunmaktadır.
• Türkiye'nin ardından, yetişkin nüfusta aşırı kiloluların oranının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Malta, İsrail ve İngiltere'dir. Aşırı kilo sorununun en az görüldüğü ülkeler ise yüzde 45 ile Tacikistan, yüzde 48 ile Özbekistan ve Kırgızistan'dır.