Açık kalp ameliyatlarına oranla daha az riskle uygulanan endovasküler anevrizma onarımı (EVAR) işlemi, Yalova'da ilk kez uygulandı. Anevrizma, kan damarlarının duvarında oluşan baloncuk şeklindeki patolojik genişlemeleri tarif ediyor. Anevrizmalar, zayıf duvar yapıları nedeni ile patlayarak ölümcül kanamalara neden olabiliyorlar.
Yalova'da ilk kez Özel Atakent Hastanesi'nde uygulan EVAR yöntemiyle, böbrek damarlarının altında gelişen ve 64 mm'ye ulaşan aort anevrizması olan 82 yaşındaki hastanın tedavisi başarıyla yapıldı ve taburcu edildi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Sarkhan Hasanov, Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Fatih Rıfat Ulusoy ve Uzm. Dr. Mehmet Kocaağa tarafından uygulanan işlem başarıyla uygulandı.
EN TEHLİKELİ HASTALIKLAR ARASINDA
Konuyla ilgili hastanenin yaptığı açıklamada abdominal aort anevrizmasının en tehlikeli hastalıklar arasında yer aldığı belirtilirken, "Bir aort ya patlayarak (rüptür) dışa doğru kanama yapar ya da disseksiyon şeklinde içine doğru yırtılma gösterir. Her ikisinde de ciddi oranda yaşam riski bulunur. Aort anevrizmaları hem açık hem de kapalı cerrahi yöntemle tedavi edilebilir. Kapalı yöntemle uygulanan 'Endovasküler Anevrizma Onarımı (EVAR)' işlemi, damar içerisinden anevrizmaya ulaşılarak bu bölgeye kendinden stentli bir suni damar (stentgreft) yerleştirilmesidir. Anevrizma onarımının açık cerrahi tedaviye göre daha az riskle uygulanan şeklidir. Burada kasıklardan yapılan küçük bir kesi ile atar damar içerisine, üzerinde metal stent ve özel bir kumaştan oluşan suni damar yerleştirilmiş olan kateterler ilerletilir. Yerleştirilen ince boru içinde kapalı şekilde duran suni damar, balonlaşmış halde duran anevrizmanın içinde şemsiye şeklinde açılır. Bir süre sonra anevrizmanın yırtılma riski ortadan kalkar. Böylece patlama riski ile hayatı tehdit eden anevrizma, artık içindeki basınca dayanıklı bir suni damar ile içten kapatılmış ve tehlikesiz hale getirilmiş olur" ifadeleri kullanıldı.