Palamut balığının mevsimi ağustos ayından başlıyor ve sonbaharın sonuna kadar devam ediyor. Uzmanlar, çocukluk döneminden itibaren haftada en az bir kez palamut gibi balıkların tüketilmesinin faydalı olacağını söylüyor.
Palamut balığının; palamut vozonu, kestane palamudu, zindandelen, torik, çingene palamudu, sivri altıparmak ve piçuta gibi çeşitli türleri bulunuyor. İçeriğinde yer alan sülfür, fosfor, vanadyum maddelerinin yanı sıra protein ve D vitamini açısından da zengin olarak biliniyor. Palamut balığının çeşitli faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
D vitamini açısından zenginliğiyle bilinen palamut balığının içerisinde sülfür, fosfor, vanadyum bulunuyor. Ayrıca diğer balık çeşitlerine göre en faza protein içeren balığın da palamut olduğu biliniyor. A vitamini ve Omega-3 açısından da zengin olan palamut balığı, bu özelliği ile sıklıkla tercih ediliyor.
Palamut diş sağlığına iyi geliyor. Dişlerin daha dirençli olmasına yardımcı olurken aynı zamanda diş ve kemik yapısını da iyileştiriyor. Diş üzerinde herhangi bir deformasyon meydana geldiği zaman, palamut tüketilmesi öneriliyor. Üstelik palamut yemek yeni çıkacak dişlerin de daha sağlıklı çıkmasına yardımcı oluyor.
Bunların yanı sıra göz sağlığı için de palamut yenilmesi tavsiye ediliyor. Görme bozukluklarına iyi gelmesi dışında gece görüşünü de kuvvetlendiriyor. Göz sağlığınızı korumak için gönül rahatlığı ile palamut tüketebilirsiniz.
Palamut balığı, saç sağlığına olumlu etkileri sayesinde sıklıkla tüketilen deniz ürünleri arasında yer alıyor. Saç dökülmesi ya da saçkıran gibi problemler yaşıyorsanız palamut tüketerek tüm bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Saç köklerine doğrudan etki etmesi ile nam salan palamut balığı, saçların dökülmesini de engelliyor. Saçlara gürlük ve parlaklık katıyor.
Palamut balığının en bilinen özelliklerinden biri de sinir sistemini iyileştirmesi. Sinir sistemi içerisinde kötü hücrelerin oluşmasını engelleyen palamut balığı, hafıza dostu olarak da dikkat çekiyor. Düzenli bir tüketimde palamut balığı hafızayı kuvvetlendiriyor.
Palamutun faydaları bunlarla da sınırlı kalmıyor. Cilt üzerindeki lekelerin giderilmesini sağlayarak daha parlak ve daha canlı bir görünüme kavuşmanın yollarını açıyor. Ayrıca içeriğinde yer alan zengin potasyum oranı ile kolesterolü de dengeliyor. Doktorlar tarafından kolesterol hastalarına sıklıkla önerilen palamut balığı, kan basıncını da azaltıyor.
Palamut balığının çeşitli pişirilme teknikleri bulunuyor. Fırında, kızartarak, tavada, pilaki olarak, haşlayarak ya da buğulama şeklinde palamut balığını tüketebilirsiniz. Palamut aynı zamanda diğer balık türlerine göre daha az yağlı olması ile biliniyor. Bu nedenle kızartıldığı zaman, diğer balıklara göre daha hafif olarak tüketilebiliyor. Genel olarak bakıldığında palamut balığı tavada daha çok tercih ediliyor.