Kan grupları insanların kanlarında bulunan antijen ve antikorlara bakılarak yapılan bir gruplama sistemidir. İnsanlarda A, B, AB ve 0 kan grupları mevcuttur. A grubunun kanında bulunan alyuvarların zarında A proteini bulunur. Rh faktörü ise antikor bulunup bulunmaması ile ilgilidir.
A Rh Pozitif Kan Grubu Özellikleri
A Rh+ Kan grubunun atalarının ilk vejetaryenler olduğu düşünülür. Taş devrinde yaşayan insanların toprağı işlemesi ile beraber ot ve bitkiler ile beslenmesi A kan grubunun doğmasına neden olmuştur. Özellikle enfeksiyonlara karşı oldukça dirençli olan bu grup günümüzde en çok Batı Avrupa sınırları içerisinde yaygındır. Ayrıca Akdeniz, Adriyatik ve Ege Kıyılarında da görülür.
A Kan Grubunun Özellikleri:
- Sindirim sistemleri genelliikle hassastır.
- Bağışık sistemleri yüksek dirence sahiptir.
- Beslenme koşullarına ve çevresel koşullara kolay adapte olurlar.
- Stresle başa çıkmaları diğer gruplara nazaran daha kolaydır.
- Bağışıklık sistemi hastalıklarına, kalp ve damar hastalıklarına, kansere ve diyabete yatkındırlar.
A Kan Grubuna Uygun Olan Sporlar:
- Haftada 2-3 kez, 30 dakika tempolu yürüyüş
- Haftada 3-4 kez, 40 dakika yüzme
- Haftada 2-3 kez, 30 dakika yoga ya da pilates
- Haftada 2-3 kez, 45 dakika dans
- Haftada 2-3 kez, 45 dakika aerobik
- Haftada 3-5 kez, 15 dakika gerinme
A Kan Grubuna Göre Beslenme Listesi
A Kan grubuna sahip bireylerin diyetlerinin vejetaryen ağırlıklı olması gerekir. Bu gruptaki bireyler etten kaçınmalı, yoga gibi sakinleştirici egzersizler yapmalıdır.
- Hayvansal proteinler: Tavuk, hindi, deniz ürünleri.
- Süt ürünleri: Yoğurt, kefir, peynir, keçi sütü.
- Kuruyemişler: Fındık, ceviz, yer fıstığı, kabak çekirdeği.
- Yağlar: Keten tohumu yağı, zeytinyağı, kanola yağı.
- Baklagiller: Nohut, adzuki fasulyesi, yeşil fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, mercimek.
- Tahıllar: Karabuğday, amarant, essene, buğday, yulaf, pirinç.
- Sebzeler: Her türlü sebze bu grup için uygundur.
- Meyveler: Erik, incir, greyfurt, ananas, kiraz, kayısı, böğürtlen, yaban mersini, çilek.
A Kan Grubu Beslenme
- A Grubunun dikkat etmesi gereken en önemli maddelerden bir tanesi de ayaküstü atıştırmalıklardır. Bu tip beslenme A grubu için çok zararlıdır.
- Metabolizma olarak A grubu 0 grubunun tam tersi olduğundan A grubunun kırmızı et tüketimine dikkat etmesi gerekir. A grubu kişiler kırmızı et tükettiklerinde genellikle ağırlık hisseder ve enerji olarak düşüş yaşar. Proteini diğer besinlerden aldığı zaman A grubu daha enerjik ve dinç olur.
- A grubu bireylerde et; vücuda yağ şeklinde depolanır. Bu nedenle kilo vermek isteyen A grubu bireyleri et yerine balık, baklagiller gibi farklı protein kaynakları tüketmelidir.
- A grubu bireyler mide asidi miktarı diğer gruplara nazaran azdır.
- A grubunun süt ve süt ürünlerini sindirmeleri daha zordur. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına yol açar. Bu durum da kilo alımına ve diyabet hastalığına yakalanma riskini arttırır.
- Vücudun ihtiyacı olan; vitamin, mineral ve enzimler için sebze tüketimi oldukça önemlidir. A grubunun özellikle çiğ ve buharda pişmiş sebze tüketmesi tavsiye edilir.
- A kan grubuna sahip olan kişiler için sarımsak oldukça önemlidir. Vücuda antibiyotik etkisi gösterir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.