Dutun sağlımıza iyi geldiğini birçok yerde duymuş olabilirsiniz. Dut yaprağı çayının da bu bağlamda pek çok faydası bulunmaktadır. Ateş düşürücü özelliğinden idrar söktürme özelliğine kadar pek çok durum için iyi gelmektedir. Ayrıca bu çayın nasıl hazırlandığı da önemlidir. Genel hatlarıyla basit bazı işlemleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Dut Yaprağı Çayı Neye İyi Gelir?
Dut yaprağından yapılan bu çay, kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda yükselen veya azalan kan şekerini düzenlemede önemli rolleri bulunmaktadır.
Özellikle karaciğerdeki hücrelerin temizlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Daha bunun gibi birçok özellik sayesinde dut yaprağı çayı vücudumuzun işleyişini düzenlemektedir.
Dut Yaprağı Çayı Faydaları Nelerdir?
- Dut yaprağı çayı başta artrit olmak üzere birçok ağrıya karşı ağrı kesici özelliğe sahiptir.
- Dut yaprağı içerdiği besin öğeleri bakımından oldukça güçlü bir antioksidandır. Böylelikle birçok kronik rahatsızlığa zemin hazırlayan faktörler engellenmiş olur.
- Dut yaprağı çayı düzenli olarak tüketildiğinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Bununla birlikte eğer diyabetiniz varsa, dut yaprağı çayı tüketmeden önce doktorunuzdan tavsiye almayı unutmayınız.
- Dut yaprağı bronşit ve soğuk algınlığı tedavisinde etkilidir. Soğuk algınlığı döneminde içilen dut yaprağı çayı öksürüğü keser, boğazdaki ağrı ve acıyı azaltmaktadır.
- Dut yaprağı kalp hastalıklarının tedavisi konusunda doğal içerikli bir alternatif içecektir.
- Dut yaprağı çayı faydalarından biri de idrar söktürücü ve ödem atıcı özelliğe sahip olmasıdır.
- Egzamaya karşı dut yaprağı çayı tüketildiğinde egzama rahatsızlığı hafiflemeye başlayacaktır.
- Aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak yağ yıkımını arttır. Bu nedenle diyet listenize rahatlıkla ekleyebilirsiniz.
- Dut yaprağı çayının bir diğer önemli özelliği de sindirim sistemini güçlendirmesidir.
- Dut yaprağı çayı, içerisinde barındırdığı vitaminler sayesinde cilt dostudur.
- Düzenli bir şekilde tüketilecek olan dut yaprağı sayesinde kan basıncınızı dengeleyebilirsiniz. Özellikle yüksek tansiyon hastaları için harika bir sağlıklı içecektir.
- Yapılan çeşitli araştırmalar dut yaprağının, kolesterol seviyesini düşürdüğünü ispatlamıştır. Damar içi yağlanma ve damar içinde oluşan plak gibi sorunları ortadan kaldırır. Kolesterolü dengeleyerek daha kaliteli bir yaşam sürmenize yardımcı olmaktadır.
- Göz yorgunluğu ve diğer çeşitli göz hastalıkları için dut yaprağı çayı tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle gözlerde çapaklanma gibi durumlar karşısında dut yaprağı çayı ile gözlere bakım yapabilirsiniz. Bu sayede dut yaprağında bulunan anti septikler gözlerde bulunan enfeksiyonları önlemede büyük rol oynamaktadır.
- İçerdiği yüksek orandaki kalsiyum sayesinde kemik gelişimine katkı sağlar. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar için ideal bir besindir. Bunun dışında ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi ve kemik ağrıları için tüketilebilir. Yine içerdiği kalsiyum sayesinde daha beyaz dişlere ve daha güçlü dişlere kavuşmanızı sağlamaktadır.
Dut Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Dut yaprağının faydalarından yukarıda bahsetmiştik. Burada ise dut yaprağını nasıl kullanabileceğinizden bahsedeceğiz. Öncelikle dut yaprağını çay yapmak istiyorsanız kurutmanız gerekmektedir. Bu sayede daha tüketilebilir hale gelmektedir.
Ayrıca dut yaprağını yemeklerde de kullanabilirsiniz. Özellikle sarma yaparken dut yaprağını kullanmanız durumunda çok lezzetli bir yemek elde edebilirsiniz.
Dut Yaprağı Çayı Nasıl Demlenir?
Dut yaprağı çayını hazırlamak için öncelikle 1 litre suyu ocakta kaynatmanız gerekmektedir. Ardından kaynamış suya 4-5 adet kurutulmuş dut yapraklarını ilave ediniz. Bu şekilde iki saat demlenmeye bırakmanız gerekmektedir.
Gereken sürenin ardından afiyetle tüketebilirsiniz. Aynı zamanda dut yaprağı çayını sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yemeklerden önce tüketmek gerekir.