Pul biber güçlü bir A vitamini kaynağıdır ve göz sağlığı için çok yararlıdır. Hücrelerin korunmasını ve zarar görmemesini sağlar. Antioksidanlar, karotenoidler ve flavonoidler ile doludur. Tüm bunlar, hücrelerin genç kalmasına engel olan yaşlılığa karşı koruyucudur. Pul biber bazı kanser türlerinin ve kalp hastalıklarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
A vitaminine dönüştürülen beta-karoten açısından zengin bir kaynaktır. Bu baharatı sıkça tüketmek, burun pasajlarını, akciğerleri ve bağırsakları sağlıklı tutmayı sağlar. Farklı hastalıklara neden olabilen patojenlere karşı vücudu ayakta tutar.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesine ek olarak çeşitli faydalar sunar. Pul biber, terleterek toksin attırır ve susuzluğunu gidermek için kişinin su içmesini sağlar. Bu bakımdan böbrek sağlığına da yararlı olan bir baharattır.
Yüksek salisilat seviyeleri olan pul biber, dolaşım sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Çünkü güçlü bir kan seyrelticidir. Bu sayede kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını da önlemiş olur.
Pul biberin, metabolizmanın hızlı çalışmasını tetikleyen ve kilo vermeye yardımcı olan bazı özellikleri bulunur. 1 gr acı biber, vücut ısısını artırmak için yeterlidir. Bu ise kolay kalori yakmayı sağlar. Kapsaisin maddesinin verdiği tokluk hissi de zayıflamaya destek olur.
Her besinde olduğu gibi baharat tüketirken de ölçüyü kaçırmamak gerekir. Özellikle, pul biber gibi güçlü etkilere sahip bir baharatı kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Çünkü kapsaisin maddesi ile sindirim sistemini tahriş edebilir.
Reflü ve ülser gibi gastrointestinal sistem hastalıkları olanların uzak durması daha iyidir. İrritabl bağırsak sendromunu (IBS) körükleyebilir. Farklı alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Acı pul biber, ürtiker, şişme ve nefes darlığı yapabilir. Bu gibi durumlarda derhal tıbbi yardım alınmalıdır. Alerjik reaksiyonlar, ölümle sonuçlanabilecek önemli bir reaksiyon olan anafilaksiye dönüşebilir.