Protein kaynağı olmasından dolayı pastırma, fiziksel olarak aktif olanların ve sporcuların beslenme rutinine eklenmesi önerilen bir besindir. Zengin içeriği ile güçlü bir enerji kaynağıdır. Tüm şarküteri çeşitleri arasında en az işleme tabi tutulandır. Çemenli ve çemensiz olmak üzere ikiye ayrılır. Dışını kaplamak için hazırlanan harcın içerisinde buy otu vardır. Bu bitki, insülin direncini ve kolesterol seviyelerini düşürür.
Bu et ürününün içinde başlıca, A vitamini, B12 vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum vardır.
Yağsız bir et ürünü olan pastırmanın kalorisinin çoğu proteinden gelir. Bir porsiyon pastırma 6 gram protein içerir. Hayvansal bir protein kaynağı olarak gerekli amino asitlerin tümünü sağlar.
Bununla birlikte içindeki yağın çoğunu, doymuş yağlar oluşturur. Fakat sağlığı tehdit etmez, çünkü düşük yağ ve kaloriye sahiptir. Çünkü salam, sosis gibi çok işlenen ve her türlü sakatattan yapılan besinler gibi değildir. Bu yüzden diğer şarküteri etlerine benzemez, yapımında sığırın sırt kısmı kullanılır.
Tamamen etten oluşur ve iyi bir protein kaynağıdır. Pastırmanın sizin için ne kadar iyi veya kötü olduğu bazı faktörlere bağlıdır. Kalp rahatsızlığınız yoksa pastırma sağlıklıdır ve en iyi şarküteri etlerinden biridir. Birçok hastalığın temel nedeni olan kansızlığı önler.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. B12 vitamini ile unutkanlığa karşı korur. Tuzlu bir besin olduğu için sodyum oranı yüksektir. Bu yüzden yüksek tansiyonu olanların dikkatli tüketmesi tavsiye edilir.
Bu az işlenmiş şarküteri ürününü pek çok tarifte kullanmak mümkündür. Sabah kahvaltısının demirbaşı olan pastırmalı sahanda yumurta yapılabilir. Beş çayları için ideal olan su böreğinde kullanılabilir. Türkiye'nin her yöresinde sıklıkla yapılan pastırmalı kuru fasulye, akşam yemeklerinin vazgeçilmezidir.
Türkiye'de sıklıkla tercih edilen hazır yemeklerinden biri olan pastırmalı pide ve pizza, lezzetleri ve gevrek olmaları ile bilinir. Meşhur ara sıcaklar arasında yer alan humus, kiş ve paçanga böreğinin olmazsa olmazıdır. Gün içinde sıkça tüketilen atıştırmalıklardan olan simit, poğaça ve sandviçe ekstra lezzet katar.
Pastırma isteğe bağlı olarak çiğ yenilebilir ancak, bu şekilde tüketmenin bazı sakıncaları olabilir. Özellikle bağırsaklarda parazitler oluşabilir. Buna mahal vermemek için, pişirerek tüketmek daha sağlıklıdır. Zaten ince dilimler halinde olmasından dolayı çabuk pişer.