Töngeli diğer meyvelerden ayıran önemli bir özelliği vardır. Bu meyve sonbahar aylarının sonlarına doğru olgunlaşmadan toplanır. Bu işlemden sonra meyveler olgunlaşmaya bırakılır. Genellikle iyice yumuşayana ve koyu kahverengi olana kadar serin ve nemli olmayan bir alanda muhafaza edilirler. Tüm bu süreç töngeli daha tatlı bir hale getirir. Bu meyve sağlıklı beslenmeyi destekleyen niteliklere sahiptir. İçinde yüksek oranda, amino asit, şeker, pektin ve organik asit bulunur. C vitamini, B vitamini kompleksi ve karoten gibi besin değerleri bakımından zengindir. Azımsanmayacak oranda, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve sodyum gibi minerallere sahiptir. Töngel aynı zamanda bir antioksidandır. Bunun nedeni, içinde flavonoller ve askorbik asitlerin olmasıdır.
Demir kan yapıcı bir mineraldir, kırmızı kan hücrelerini artırırken aynı zamanda hemoglobin oluşumunu sağlar. Hemoglobin hücrelere oksijen taşımakla görevlidir ve vücut için hayati önem taşır. İçte ve dışta meydana gelen yaralanmalar sonucu kaybedilen kanı telafi etmeye destek olur.
Kadınlar regl oldukları için her ay kan kaybederler. Bu yüzden genele bakıldığında ülkemizde çoğunlukla kadınlar kansızlık şikayeti ile doktora giderler. Töngelde bulunan demir ve C vitamini anemiye karşı oldukça etkilidir. Demir, sadece kansızlık için değil, aynı zamanda kasların güçlü olmasının da sırrıdır.
Kasların kasılması için ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlamakla sorumludur. Kas dokularındaki demir eksikliği, esnekliklerini ve fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Bu sorun kansızlıkla birlikte ortaya çıkar.
Halsiz ve güçsüz hissediliyorsa ve ışığa bakıldığında gözlerde benekler uçuşuyorsa anemi olma ihtimali yüksektir. Töngeli sıkça tüketmek kansızlığa ve ondan kaynaklanan diğer hastalıklara karşı önlem almayı kolaylaştırır.
Faydaları saymakla bitmeyen bu ekşi ve tatlı meyvenin birçok rahatsızlığa karşı faydaları vardır. Kanseri tetikleyen bazı nedenlerin meydana gelme riskini azaltır. Diyabet hastalarının şeker seviyelerini dengede tutar. Kronik kabızlığa iyi gelir, dışkının bağırsaklardan kolay atılmasına yardımcı olan lifleri vardır.
Hem antioksidan, hem de lifli yapısından dolayı zayıflamak isteyenler için birebirdir. İçindeki yüksek besin değerleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlar. Demir ve vitamin eksikliğinin neden olduğu kansızlığı önler.
Töngelin çekirdeği, tıpkı meyvesi gibi sağlık açısından çok faydalıdır. Kabızlık problemini çözer, ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür. Sancıya ve şişkinliğe neden olan böbrek taşlarını düşürmekte başarılıdır. Yutmaktan ziyade, kaynatılarak çayının tüketilmesi çok daha yararlıdır. Düzenli kullanıldığında, ödemi ve şişliği büyük oranda azaltır.
Rengi koyu kahverengiye dönünceye kadar, serin ve rutubetsiz bir alanda bekletilmelidir. Ortamda fare ve böcek gibi haşerelerin olmamasına dikkat edilmelidir. Bu süreci tamamladıktan sonra meyveler daha yumuşak, tatlı ve sulu bir hale gelir. Reçel ve marmelat yapımı için rahatlıkla kullanılabilir.
Töngeli, kabuklarını soyarak ve çekirdeğini çıkartarak yemek gerekir. Aslında meyvesi kadar çekirdeği de sağlıklıdır. Bu yüzden hepsini rondodan geçirip püre kıvamına getirebilirsiniz. Faydalarından en iyi şekilde yararlanmak için tazeyken tüketmelisiniz.