Kalp krizi toplumda genellikle ileri yaş hastalığı olarak bildiğini, oysa ki araştırmalar, kalp krizi vakalarının toplam sayısının yıllar geçtikçe azalmasına rağmen, gençlerde görülme sıklığının arttığına işaret eden Çocuk kardiyoloji uzmanı Dr. Tuğçem Akın Yıldız erken teşhisin hayat kurtardığını belirterek" Çocuk kardiyolojisi, anne karnındaki bebeğin kalbinden başlayarak 18 yaşa kadar olan çocukların kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda morarma, sık nefes alıp verme, beslenememe, kilo alamama, gelişme bozukluğu, üfürüm, sık ve uzun süren alt solunum yolu enfeksiyonları, daha büyük çocuklarda çarpıntı, çabuk yorulma, bayılma, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon gibi şikayet ve bulgular varlığında çocuk kardiyoloji muayenesi gereklidir.
Kalp delikleri, kapanmayan kanal açıklıkları, kalp kapaklarındaki ve damarlardaki darlıklar gibi doğuştan kalp hastalıkları, kalp muayenesi sırasında duyulan kalp üfürümleri, üfürümlerin masum olup olmadığı, romatizmal kalp kapak hastalıkları, Kawasaki hastalığı (koroner damarlarda genişleme, balonlaşma), Covid enfeksiyonu sırasında ve sonrasında gelişen hastalıklar, kalp zarı, kası, kapakçıklarının iltihabı ve kalp kası bozuklukları gibi kalbi oluşturan yapılardaki bozukluklar nedeniyle sonradan ortaya çıkan kalp hastalıklarının tanısını koymak ekokardiyografi (kalp ultrasonu) ile mümkündür.
Fetal ekokardiyografi ile de anne karnındaki bebekte kalp hastalığı olup olmadığı belirlenebildiği gibi, gebelik sırasında saptanan kalp hastalığı, kalpte parlaklık, sendrom saptanan bebekler (örneğin Down sendromu), gebeliğinde şeker hastalığı saptanan anne bebekleri de doğum sonrası değerlendirilmelidir.
Egzersiz sırasında ya da sonrasında ortaya çıkan çarpıntı, bayılmanın eşlik ettiği göğüs ağrılarının kalp hastalıkları açısından tetkiki yapılmalı, gereklilik halinde efor testi planlanmalıdır.
Spor yapacak çocukların izlemi ile çocuklarda ortaya çıkacak ani ölüm riskinin belirlenmesinin mümkün olduğunu belirten Dr. Yıldız "Genç yaşlardaki ani ölümün en sık nedeni olan "hipertrofik kardiyomiyopati" adlı hastalığın görülme sıklığı 1000'de 1 civarında olduğu ifade edilmektedir. Diğer bir genetik hastalık olan ani ölüme yol açan "uzun QT sendromu" hastalığının toplumdaki sıklığının yaklaşık 2 bin 500'de 1 olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkların erken tanısı basit tetkiklerle konulabilmektedir.
Düzenli spor yapan çocukların, yılda bir kez çocuk kardiyoloğu tarafından kontrol edilmesini öneririm. Çarpıntı ile birlikte bayılma hissi, halsizlik, göğüs ağrısı varsa, çarpıntı aniden başlayıp aniden sonlanıyorsa, egzersiz ile bayılma (oyun oynarken, bisiklete binme, koşma, yüzme gibi) şikayetleri, ailede erken yaşta ani ölüm öyküsü varsa hayatı tehdit edebilecek ritm bozuklukları açısından ayrıca değerlendirme gereklidir. Bu çocukların kalp ritmini değerlendirmek için elektrokardiyografi (EKG) ve 24 saatlik ritim holter yapılmalıdır. Tekrarlayan tansiyon ölçümlerinde yükseklik saptanan hastalar, hipertansiyona yol açabilecek doğumsal kalp hastalıkları ve hipertansiyonun yol açabileceği kalp kası kalınlaşmaları tanı, tedavi ve takibi için ekokardiyografi, EKG ve 24 saatlik tansiyon holter ile değerlendirilmekte olduğunu sözlerine ekledi.