Yavşan otu doğada özgürce yetişebilen bir bitki türüdür. Yol kenarlarında, çimenlik alanlarda, orman derinliklerinde bu ota sıklıkla rastlanabilir. En çok yetiştiği yerler arasında Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya ülkeleri yer alır. Plantaginaceae familyasının bir türü olan yavşan otu birçok farklı tür bitki ile aynı ailedendir. Yavşan otu hakkında tüm merak edilenler…
Yavşan bitkisi genel olarak kireçli ve killi topraklarda yetişir. Anavatanı Avrupa olan bu bitkinin birçok önemli faydası bulunur. Güneşli orman kenarlarında sıklıkla rastlanabilecek olan yavşan otunun faydaları hakkında şunlar söylenebilir:
Bunların yanında sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. Nezle ve bronşit tedavisinde kullanılabileceği gibi ağız ve boğaz yolundaki yaraları iyileştirmek için de kullanılabilecek bir bitkidir.
Yavşan otunu kullanırken miktarı iyi ayarlamak gerekir. 300 ml kadar suyu kaynatın ve içerisine iki tatlı kaşığı kadar acı yavşan otu ekleyin. Bu karışımı 10 dakika kadar beklemeye bırakın. Daha sonra süzerek içebilirsiniz. Bir diğer kullanım şekli ise bir litre suyu kaynatın. İçerisine bir avuç yavşan otu ekleyin ve ağzını kapatın. On dakika kadar bekleyin ve sonra karışımı banyo suyuna ekleyerek vücudunuza dökün.