Düşük kalorisiyle dikkat çeken gün kurusu ara öğünlerde severek tüketilen bir lezzettir. Kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum bakımından zengin olan gün kurusu aynı zamanda A, B, C ve E vitaminlerini içerir. Lifli yapısıyla sindirim sistemine direkt etki eden gün kuru kayısı günde ne kadar tüketilmeli, nasıl tüketilmeli?
Yılın 4 mevsimi severek tüketebileceğiniz gün kurusu atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi çeşitli tatlıları da süsleyebilir. Ayrıca çocuklar için kompostosunu da yapabileceğiniz gün kurusu kayısı 7'den 70'e herkesin faydalanması gereken bir meyvedir. İçeriğine bakıldığında ilk dikkat çeken şey bol miktarda beta karoten içermesidir. Keza bu zengin içerik bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve rahatsızlıkların kolay atlatılmasında fazlasıyla önemlidir.
Gün kurusu kayısı hangi vitaminleri içeriyor diye bakmaya devam edilirse zengin bir potasyum kaynağı olduğu da görülebilir. A vitaminini de bolca bünyesinde barındıran kuru kayısı aynı zamanda bolca antioksidan içerir. Lif bakımında tam bir diyet meyvesi olan kuru kayısı A, B, C vitaminlerine de sahiptir. İster taze isterseniz de kuru olarak tüketilebilen bu meyve her şekliyle insan sağlığı açısından faydalıdır.
Herhangi bir işlem uygulanmayan, kimyasal madde karıştırılmayan ve tamamen güneş ışığından kurutulan kayısıya gün kurusu denir. Atıştırmalık olarak tüketilebilen bu meyve başta görme olmak üzere üreme ve sindirim sistemi üzerinde etkilidir. Düzenli olarak tüketilen gün kurusunun faydaları listelenirse;
Gün içerisinde çoğu zaman çay ve kahve saatlerine eşlik eden gün kurusu ne zaman yenmeli, hangi süreçlerde tüketilirse daha faydalı olur diye düşünebilirsiniz. Ancak tüketim konusunda herhangi bir sınırlama bulunmayan kayısı kurusunu aç karnına, tok karnına, öğün aralarında kısacası istediğiniz her anda tüketebilirsiniz. 1 adet taze kayısının sağladığı faydaları kuru kayısıdan almak isterseniz en az 3 – 4 adet tüketilmelidir. Aynı zamanda meyveli yoğurt seviyorsanız diyet dönemlerinde kuru kayısıyı minik minik doğrayarak yoğurdunuza da karıştırabilirsiniz.
Kan şekerinin düşmesiyle beraber tatlı isteğiniz artıyorsa bu ihtiyacı da yine gün kurusunda alabilirsiniz. Burada tek dikkat etmeniz gereken hiçbir işleme maruz kalmadan sadece güneşte kurutulan kayısıları tercih etmeniz olacaktır. Keza koyu rengi ve yumuşak dokusuyla bu tarz kuru kayısıları diğerlerinden ayırmak son derece kolaydır.
Aktarlar, kuru yemiş satan merkezler ve marketlerden kolayca temin edebileceğiniz gün kurusunu yaz dönemlerinden güçlü güneş ışığı kullanarak kendinizde hazırlayabilirsiniz. Böylesi daha sağlıklı olan gün kurusu için bir miktar kayısının çekirdeğini çıkararak bol güneş alan bir alanda kurumaya bırakabilirsiniz.